Wieprzowina z żurawiną i kasztanami na puree z dyni

25 Lis 2013

Dużo się ostatnio u mnie dzieje – wybaczcie, nie mam czasu na spokojne przysiądnięcie przy komputerze. Jak tylko taką chwilę znajduję – od razu jestem „na posterunku”. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos z żurawiny i kasztanów – cudowne połączenie! Wieprzowina z żurawiną daje radę.

wieprzowina z żurawiną

Wieprzowina z żurawiną i kasztanami na puree z dyni

Przyrządzenie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Do naczynia żaroodpornego włóż dynię, polej oliwą z oliwek, dodaj sól, pieprz, zioła i płatki chili cayenne. Upiecz do miękkości. Zmiksuj na puree.
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulkę. Dodaj mięso, pieprz, sól i sos Worcestershire. Gdy mięso będzie usmażone, dolej wino. Gotuj sos na małym ogniu około 30 minut, bez przykrycia. Dodaj żurawinę, kasztany i jeśli jest potrzeba – dolej bulion. Gotuj jeszcze około 15 minut. Ewentualnie dopraw do smaku.
Mięso z sosem podawaj na puree z dyni.
Smacznego 🙂
wieprzowina z żurawiną
wieprzowina z żurawiną
wieprzowina z żurawiną


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]