Warzywa pieczone z łososiem i kozią bryndzą

16 Wrz 2013

Weekend był cudowny, pełen radości i mnóstwa wrażeń!
13 września skończyłam lat 30. W tym roku były to urodziny wyjątkowe nie tylko ze względu na “okrągły” wiek, ale ten 13 akurat wypadał w piątek – idealnie. Nie było hucznej imprezy, urodziny urządzać będę 12 października – dopiero wtedy mamy z mężem pierwszy “wolny” weekend. Wieczór jednakże był bardzo przyjemny i, nie ukrywam, zakrapiany.
Potem sobota – wesele w Tomaszowie u kuzynki Marcina. Lubię chodzić na wesela, nie muzyka rzecz  jasna temu przyświeca, ale możliwość jedzenia, picia i relaksu do woli. Zwłaszcza gdy dzieci zostają pod opieką moich rodziców. Tak było tym razem i bawiliśmy się wspaniale.
Dzisiaj trzeba było wrócić do codziennych obowiązków, wcale nie narzekam, bo za dziećmi zdążyłam się już stęsknić.
Trzeba było też coś przyrządzić na obiad. Było lekko, zdrowo i pysznie. Miks kolorowych warzyw, do tego łosoś i kozia bryndza. Zapraszam.

Warzywa pieczone z łososiem i kozią bryndzą

Przyrządzenie:
Cebulę, cukinię, paprykę, selera naciowego oraz czosnek polej oliwą z oliwek i zamieszaj w naczyniu do zapiekania. Dodaj serca karczochów, fasolę i pomidory. Posól, dodaj oregano oraz pieprz. Zamieszaj i piecz przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni.
15 dag bryndzy koziej zamieszaj z około 100 ml chudym mlekiem aby powstała konstystencja gęstej śmietany.
Na warzywa połóż łososia pokrojonego w większą kostkę. Poukładaj jabłuszka kaparowe i polej zapiekankę bryndzą kozią z mlekiem. Posyp wszystko raz jeszcze solą, pieprzem i oregano oraz startym serem.
Piecz zapiekankę kolejne 15 minut (grill z termoobiegiem) w temperaturze 200 stopni.
Warzywa z łososiem możesz zjeść same bądź z ulubionym dodatkiem. Bardzo dobrze pasuje świeży dobry chlebek albo ciepłe placki tortilli.
Smacznego

 

 



Śledzie matias z kimchi

Lubicie śledzie? Ja bardzo. Muszę jednak przyznać, że te, które prezentuję Wam w tym wpisie są wyjątkowe, najlepsze zdecydowanie. Połączenie śledzi z kimchi to oczywiście wspaniała sprawa, ale po pierwsze jakich śledzi? Otóż przedstawiam Wam prawdziwe holenderskie śledzie matias z certyfikatem MSC. Miałam przyjemność próbować takich po raz pierwszy i wiem, że już żadnych innych […]

Śledzie korzenne

Przepis na śledzie, który prezentuję Wam w tym wpisie nie jest mojego autorstwa. Jadłam to danie podczas kolacji u mojej przyjaciółki Asi Żurowskiej – Kruk i totalnie się zachwyciłam. Ona natomiast ma tą recepturę od swojego taty i na całe szczęście dla nas wszystkich pozwoliła mi się nim z Wami podzielić. Śledzie korzenne to idealna […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot