Warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim i ziemniaczana sałatka z wątróbką z dorsza

25 Sie 2013

Niedawno brałam udział w konkursie Fairy Platinum „Na najtrudniejszy przepis”, w którym nagrodą główną były warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim. Z wielką przyjemnością, po zakończeniu konkursu, przeczytałam wiadomość z zaproszeniem na warsztaty.
Szkolenie, gotowanie i pyszna kolacja odbyły się 22 sierpnia w Warszawie.
Po pierwsze – Grzegorz bardzo fajnie prowadzi zajęcia, to przesympatyczny facet i bardzo dobry kucharz. Po drugie – z ogromną przyjemnością poznałam blogerki prowadzące blogi: http://umniewkuchni.blox.plhttp://malinowepocalunki.blogspot.com/http://planeta-smaku.blogspot.comhttp://smacznapyza.blogspot.com/ czy www.poracoszjesc.blogspot.com. To fantastyczne dziewczyny i mam nadzieję, że wkrótce będziemy miały okazję razem pogotować. A po trzecie – nauczyłam się kilku ciekawych przepisów, którymi chętnie się z Wami podzielę.

Kilka zdjęć z warsztatów:

Pierwszy będzie przepis na sałatkę z ziemniakami i wątróbką z dorsza. Na warsztatach nazywała się sałatką Najsztuba – podobno to pomysł Piotra Najsztuba, którego Grzegorz chyba jeszcze nie  poinformował o tym, że rozsławia jego przepis:)
Sałatka jest nieziemska. Na zajęciach przygotowywaliśmy przeróżne delikatesy: przepiórki, polędwicę wołową czy owoce z zabajone…, ale ta sałatka to był prawdziwy hit!
Jest bardzo łatwa w wykonaniu dlatego koniecznie przyrządźcie ją w domu.

Składniki:

  • wyszorowane i ugotowane w mundurkach ziemniaki (najlepiej młode)
  • wątróbka z dorsza z puszki (w zalewie własnej)
  • posiekana natka pietruszki
  • pokrojona w piórka czerwona cebula
Na sos:
  • musztarda francuska
  • sok z cytryny
  • zalewa z puszki z wątróbki
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
  • skórka z 1 cytryny (dodaję po przypomnieniu Iwonki:)
Przyrządzenie:
Zamieszaj dokładnie składniki sosu.
Do miski wrzuć: pokrojone w kostkę ostygnięte ziemniaki, natkę pietruszki, wątróbkę z dorsza i cebulę. Zamieszaj i dolej sos. Zamieszaj raz jeszcze i ewentualnie dopraw do smaku.
Smacznego!:)