Warsztaty w restauracji Jung & Lecker

13 Cze 2014

Dzięki zaproszeniu organizatorek – Julity Strzałkowskiej (wrzacakuchnia.pl) i Joanny Krzewińskiej (krolestwogarow.pl) oraz przede wszystkim, dzięki uprzejmości właścicielki restauracji Jung & Lecker – Moniki Wojtysiak i chęci poprowadzenia warsztatów przez szefową kuchni – Oliwię Bernady, miałam zaszczyt i niesamowitą przyjemność uczestniczyć w lekcji kulinarnej dla blogerów, właśnie w restauracji Jung & Lecker.

Jung & Lecker
ul. Emilii Plater 14
00-669 Warszawa

Jak zapewne doskonale wiecie Jung & Lecker to warszawska restauracja, która została “Knajpą roku” 2013 w plebiscycie Gazety Wyborczej. Wyróżnia się tym, że menu zmienia się co tydzień, w zgodzie z tym co w danym momencie jest sezonowe. I wszystko jest obłędnie pyszne.
Szefowa kuchni Oliwia Bernady tworzy dania niesamowite, piękne i idealnie skomponowane. Nie poznałam jeszcze żadnej szefowej kuchni tak “normalnej”, ciepłej i życzliwej. Po pierwsze – to szefowa, a nie szef;), po drugie – prowadzi kuchnię jak prawdziwa gospodyni domowa. Tutaj czuje się serce do gotowania i jedzenia. Ma niesamowitą intuicję w doborze składników i komponowaniu dań.
Także ze względu na rangę restauracji nie mogłam doczekać się wspólnego gotowania z Oliwią.
I w ogóle się nie zawiodłam. Razem z innymi blogerami, pod okiem Oliwii przygotowywaliśmy same smakołyki.
Wspólne gotowanie było super. Wspaniali ludzie, pozytywny klimat i przepyszne jedzenie.
Oliwia przywitała nas rozpływającymi się w ustach, cieplutkimi drożdżówkami…

Paweł Łukasik (gotowaniezpasja.pl) przygotował tagliatelle fresche z niedźwiedzim czosnkiem, pomidorkami malinowymi i kalarepką.


Ja nauczyłam się przyrządzać krem z młodej kapusty z marynowanymi w czerwonym pieprzu i werbenie truskawkami.


Julita Strzałkowska przygotowała awokado nadziewane kurkami, szpinakiem i tymiankiem cytrynowym.


Ania Stawska (cookeat.pl) zrobiła kurki smażone z czereśniami i cząbrem górskim.


Dota Szymborska (oneginetatopa.blogspot.com) przygotowała spaghetti botwinkowe fresche ze świeżą botwinką w sosie z bryndzy ze świeżymi borówkami.

 

Joanna Krzewińska (krolestwogarow.pl) przyrządziła medaliony cielęce na musie truskawkowym z hyzopem, brokułem oraz duszonymi na maśle młodymi ziemniaczkami.


Macie tę możliwość i możecie w domu przygototwać te dania – Oliwia podała wszystkie przepisy:)
Ja już przyrządziłam ponownie zupę z kapusty na urodzinach moich dziewczynek – goście byli zachwyceni.
Oto przepisy:

Krem z młodej kapusty z marynowanymi w czerwonym pieprzu i werbenie truskawkami:

  • 1/2 młodej kapusty
  • 150g truskawek
  • 75ml klarowanego masła
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • sól opcjonalnie

Kapustę kroimy, solimy i delikatnie zagniatamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy kapustę i krótko dusimy po czym dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Truskawki myjemy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z agawy i rozgnieciony czerwony pieprz oraz listki macierzanki. Zupę miksujemy, doprawiamy solą i serwujemy z truskawkami na górze posypanymi macierzanką.

Awokado nadziewane kurkami, szpinakiem i tymiankiem cytrynowym:

  • 4 awokado
  • 200g świeżych kurek
  • 100g szzpinaku
  • jedna średnia cebula
  • sok z jednej cytryny
  • 4 gałązki tymianku cytrynowego
  • 75ml klarowanego masła
  • sól i pieprz

Awokado wydrążamy, miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.Kurki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy tak długo aż zredukuje się cały płyn. Dodajemy umyty i osuszony szpinak, tymianek cytrynowy, solimy i pieprzymy do smaku. Serwujemy w skórkach awokado.

Kurki smażone z czereśniami i cząbrem górskim

  • 200g kurek
  • 100g wydrylowanych czereśni
  • jedna średnia cebula
  • 2 gałązki cząbru
  • 75ml klarowanego masła
  • sól i pieprz

Czereśnie drylujemy, cebulę kroimy w kostkę, kurki oczyszczamy, myjemy, suszymy. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy kurki, czekamy aż płyn się zredukuje. Dodajemy wydrylowane czereśnie, cząber górski, solimy i pieprzymy.

Spaghetti botwinkowe fresche ze świeżą botwinką w sosie z bryndzy ze świeżymi borówkami

  • 250g spaghetti botwinkowego “ciao bella”
  • jeden pęczek botwinki
  • jeden duży ząbek czosnku
  • 100ml śmietany kremówki
  • 125g bryndzy
  • 75g borówek świeżych amerykańskich
  • oliwa
  • sól i pieprz

Botwinkę siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Na oliwie podsmażamy botwinkę, dodajemy czosnek, wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną bryndzę, redukujemy prze ok. 2 minuty. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy makaron wg wskazań na opakowaniu, łączymy z sosem, posypujemy świeżymi borówkami i serwujemy.

Tagliatelle fresche z niedźwiedzim czosnkiem, pomidorkami malinowymi i kalarepką

  • 400g pomidorów malinowych
  • 2 kalarepki
  • 250g tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim “ciao bella”
  • 75ml klarowanego masła
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • wyciśnięty ząbek czosnku

Kalarepkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Później dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki malinowe, wyciśnięty ząbek czosnku, dusimy 10 minut. Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu, sos solimy i pieprzymy. Makaron łączymy z sosem i posypujemy kolendrą.

Medaliony cielęce na musie truskawkowym z hyzopem, brokułem oraz duszonymi na maśle młodymi ziemniaczkami

  • 250g medalionów cielęcych
  • 300g młodych ziemniaczków
  • jeden średni brokuł
  • 150g truskawek
  • 2 gałązki hyzopa
  • 100ml klarowanego masła
  • sól i pieprz
  • łyżka brązowego cukru

Mięso czyścimy, kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem. Ziemniaczki szorujemy szczotką i gotujemy. Truskawki oczyszczamy, myjemy i blendujemy na mus. Dodajemy do nich brązowy cukier, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i połowę poszatkowanego hyzopa. Czyścimy brokuł, dzielimy na małe różyczki i blanszujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ugotowane ziemniaczki i zblanszowany brokuł. Dusimy 5 minut na małym ogniu. Delikatnie solimy. Medaliony smażymy na maśle z dwóch stron na złoto-brązowy kolor, solimy i pieprzymy. Na talerzu wylewamy łyżką mus truskawkowy, wokół musu układamy dekoracyjnie brokuły i ziemniaczki a na górę układamy usmażone medaliony cielęce.

Te wszystkie piękne zdjęcia wykonał Grzegorz Targosz, który z Pawłem Łukasikiem prowadzi blog gotowaniezpasja.pl. Dziękuję bardzo za możliwość dalszego udostępnienia:)
Dzięki wypożyczalni GastroMagic nasze dania smakowały jeszcze bardziej i prezentowały się wyjątkowo na tak cudnych talerzach.
Jak nietrudno zauważyć warsztaty były pyszne. Co jednak najważniejsze, należały do tych, na których można się czegoś nauczyć – co jest niezwykle rzadkie;)
Raz jeszcze bardzo dziękuję Oliwii Bernady, Monice Wojtysiak, Julicie Strzałkowskiej i Joannie Krzewińskiej. Pozdrawiam także wszystkich uczestników i mam nadzieję, że do zobaczenia wkrótce i wspólnego gotowania!





This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot