Warsztaty kulinarne z Fit&Easy i Sylwią Wiesenberg

28 Cze 2014

Już ponad 2 tygodnie temu miałam największy zaszczyt i przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką Fit&Easy. Napisałabym o tym wspaniałym dniu dużo wcześniej, ale niestety mój laptop był w naprawie po nieszczęśliwym zalaniu. Wszystkie zdjęcia z lekcji miałam już zgrane do komputera i z niecierpliwością czekałam na jego naprawę. Teraz już do mnie wrócił cały i zdrowy i nawet nieźle odpicowany:) No, ale nie o tym miałam pisać…
Warsztaty Fit&Easy prowadził Konrad Birek ze studia Kulinarnego Roberta Sowy i cudowna Sylwia Wiesenberg. Bardzo się cieszę, że byłam na tym spotkaniu i mogłam poznać Sylwię, bo jest totalnie wyjątkową osobą. Mieszka w USA i jest instruktorką fitness. Wygląda obłędnie! Prowadzi zdrowy tryb życia i ma bardzo fajne pomysły na przygotowywanie zdrowych i pysznych potraw. Jest wiecznie uśmiechnięta i zaraża innych swoim mega pozytywnym nastawieniem do świata. Żałuję, że nie mam możliwości trenowania z Sylwią, bo daje niesamowitą motywację do ćwiczeń i dbania o swoje ciało. Została ambasadorką marki Fit&Easy, jest to bardzo dobra wiadomość, bo na pewno częściej będzie się pojawiać w Polsce:)

Na warsztatach przygotowywaliśmy pyszne soki warzywne, koktajle warzywne i owocowe i mnóstwo przepysznych, kolorowych i zdrowych sałatek.
Bardzo ciekawym dodatkiem są Hemp Hearts – naturalne, łuskane nasiona konopi. Są bardzo dobre w smaku i zawierają niezbędne dla organizmu człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe Omega, białko, błonnik, węglowodany, naturalne witaminy i minerały. Muszę je sobie koniecznie zamówić i Wam także polecam:)

ZIELONY OGRÓD

Składniki na 1 litr:
4 selery naciowe
2 kg świeżych ogórków
1 pęczek natki pietruszki
Sok z 3 cytryn

Sposób przygotowania:
W sokowirówce wycisnąć sok z wcześniej obranych
i umytych warzyw: selera oraz ogórków. W blenderze zmiksować natkę pietruszki z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć i przelać do szklanek.

AVOCADO PUDDING

Składniki na 1 litr:
3 avocado
300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców
3 obrane i zamrożone banany
Kilka listków świeżej mięty
Nasiona konopi lub nasiona Chia

Sposób przygotowania:
Avocado, mleko, banany i miętę zmiksować 
w blenderze. Rozlać do miseczek i posypać nasionami.

SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z ROSZPONKĄ, PISTACJAMI I JOGURTEM NATURALNYM

Składniki dla 4 osób:
1 bulwa kopru włoskiego
1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
Sok z ½ cytryny
150 g jogurtu naturalnego bez cukru
2 łyżki pistacji (ewentualnie łuskanych orzechów włoskich)
1 mały pęczek świeżego kopru
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli morskiej do smaku

Sposób przygotowania:
Umyty koper włoski pokroić na bardzo cienkie plasterki, ułożyć na talerzu razem z Roszponką Fit&Easy i skropić sokiem z cytryny. Jogurt naturalny połączyć z oliwą 
z oliwek, sokiem z cytryny, pokruszonymi pistacjami
i świeżo siekanym koprem. Sałatkę skropić przygotowanym sosem oraz oprószyć solą morską. Idealnie komponuje się z Quinoa.

Organizatorzy warsztatów przygotowali dla Sylwii wspaniały prezent. Z okazji jej urodzin przyrządzili piękny i pyszny tort bezowy. Cudowna niespodzianka!:)

Raz jeszcze bardzo dziękuję za zaproszenie, możliwość gotowania i nauki w tak wspaniałym towarzystwie.