Turbot na risotto kremowym

19 Gru 2020

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny przepis z rybą. Tym razem turbot. To wyjątkowo pyszna ryba, która wymaga odpowiedniego podania. Albo sauté, albo w wybitnym towarzystwie. Będzie to opcja druga, czyli turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą szynką włoską. Uważam, że ta potrawa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Może zamiast karpia?

Filety z turbota na kremowym risotto

Turbot, zwany też skarpem

Występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby.

Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i warzywami.

Turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą włoską szynką

Przyrządzenie:

Z turbota wykrój filety. Będzie ich cztery, po dwa na porcję. Posól i odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć posiekaną cebulę szalotkę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj ryż. Smaż mieszając, aż stanie się lekko przezroczysty i wlej wino. Mieszaj do odparowania wina. Dodaj mrożony groszek. Wlewaj po chochli gorącego bulionu cały czas mieszając, za każdym razem, gdy ryż będzie wchłaniał bulion. Na koniec dodaj posiekane listki szałwii, masło oraz starty ser Grana Padano. Zdejmij z ognia, wymieszaj całość dokładnie, przykryj przykrywką i odstaw na 10 minut.

Orzeszki pinii upraż na suchej patelni. Plasterki szynki włoskiej połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż szynka będzie rumiana. Przełóż na ręcznik papierowy, a jak wystygnie pokrusz palcami.

Na filety z turbota połóż listki szałwii oraz kawałki masła. W naczyniu żaroodpornym piecz filety przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Filety z turbota

Na talerze połóż porcje risotto i filety z turbota. Całość posyp uprażonymi orzeszkami pinii i chipsami z szynki włoskiej.

Podawaj od razu, gorące.

Smacznego

Turbot na risotto
Turbot na risotto kremowym z groszkiem
Filety z turbota na risotto
Filety z turbota na risotto kremowym

Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Więcej na FB i Instagramie.

Naturalnie Bałtyckie
Naturalnie Bałtyckie
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Turbot na risotto kremowym z groszkiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]