Turbot curry

Styczeń to miesiąc postanowień noworocznych, między innymi tych związanych z aktywnością fizyczną i zdrową dietą. Dla nikogo nie jest tajemnicą fakt, że dieta rybna jest zdrowa i pozytywnie wpływa na naszą kondycję.

Cały sekret prozdrowotnych właściwości ryb tkwi w odpowiednim przygotowaniu – nie powinniśmy smażyć ich na głębokim tłuszczu w panierce. Zdecydowanie należy wybierać pieczenie, gotowanie lub grillowanie. Dodatki w postaci frytek, ziemniaków, mąki i bułki tartej warto zamienić na kaszę lub ryż i bardzo dużo warzyw. Natomiast, aby wydobyć i podkreślić smak ryb, używajmy w kuchni soku z cytryny lub ziół, takich jak natka pietruszki, bazylia, kolendra lub tymianek.

Filety z turbota w sosie curry to przepis lekki, kolorowy i pełen różnych smaków. Przygotujesz go błyskawicznie i na pewno będzie idealnym daniem w menu Twojej noworocznej diety. Mam też nadzieję, że na stale zagości na stole Twojego domu. Zapraszam serdecznie.

Turbot curry

Filety z turbota w sosie curry

Przyrządzenie:

Ze świeżych turbotów bałtyckich wytnij filety – po 4 z każdej ryby. Umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, posól i delikatnie posyp zmielonym białym pieprzem.

Świeże turboty

Marchew umyj i obierz. Pokrój w paseczki lub tak jak ja, użyj maszynki do robienia spaghetti z marchewki. Szalotkę posiekaj.

Plastry szynki Serrano połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż się zarumienią i staną się chrupiące. Odstaw na bok.

Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż szalotkę i dodaj pastę curry. Wymieszaj i po chwili wlej mleczko kokosowe. Dodaj mrożony groszek i wlej sok z limonki. Ewentualnie dopraw sos solą i pieprzem.

W tym samym czasie na drugiej patelni na rozgrzanym maśle klarowanym smaż filety turbota, z dwóch stron po około 2 minuty.

Do głębokich talerzy połóż porcje marchewki. Wlej sos curry z groszkiem i połóż porcje ryby oraz świeżą kolendrę. Jeśli chcesz, pokrusz na górę szynkę Serrano.

Podawaj od razu, gorące.

Smacznego

Turbot curry
Filety z turbota w sosie curry z szynką Serrano
Turbot w sosie curry z warzywami i szynką Serrano

Wpis ten powstał w związku z moim uczestnictwem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Więcej:

https://naturalniebaltyckie.pl

https://www.facebook.com/naturalniebaltyckie

https://www.instagram.com/naturalniebaltyckie/?hl=pl

Naturalnie Bałtyckie