23 Wrz 2016
Tortilla z wołowiną to bardzo pyszna propozycja na przekąskę, lunch albo kolację. Jak większość moich przepisów – przygotowuje się ją niezwykle łatwo i szybko. Placki pszenne można przygotować na wiele sposobów, z przeróżnymi dodatkami. Dzisiaj “na tapecie” mamy wołowinę. Zapraszam!
Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami
Wołowinę umyj zimną wodą. Pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce do mięsa.
Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Paprykę umyj zimną wodą. Usuń gniazda nasienne i pokrój paprykę w paseczki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj czosnek. Smaż mieszając około 1 minutę i dodaj zmielone mięso. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż będzie lekko zarumienione. Dodaj paprykę słodką wędzoną oraz przecier pomidorowy oraz sok z cytryny. Smaż razem mieszając jeszcze przez jedną minutę. Odstaw na bok.
Placki tortilli połóż na drewnianej desce. Rozsmaruj porcje mięsa z patelni, cebulę czerwoną, paprykę żółtą, orzechy włoskie. Połóż plastry sera mimolette, rukolę i świeżą kolendrę. Zawiń placki i smaż na suchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Możesz podać je np. z sosem czosnkowym bądź innym ulubionym.
Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami
Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami
Tortille z wołowiną, serem mimolette i warzywami
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak “przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny przepis z rybą. Tym razem turbot. To wyjątkowo pyszna ryba, która wymaga odpowiedniego podania. Albo sauté, albo w wybitnym towarzystwie. Będzie to opcja druga, czyli turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą szynką włoską. Uważam, że ta potrawa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Może zamiast karpia? […]