Tortilla z wołowiną

23 Wrz 2016

Tortilla z wołowiną to bardzo pyszna propozycja na przekąskę, lunch albo kolację. Jak większość moich przepisów – przygotowuje się ją niezwykle łatwo i szybko. Placki pszenne można przygotować na wiele sposobów, z przeróżnymi dodatkami. Dzisiaj “na tapecie” mamy wołowinę. Zapraszam!

tortilla z wołowiną

Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Przyrządzenie:

Wołowinę umyj zimną wodą. Pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce do mięsa.

Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Paprykę umyj zimną wodą. Usuń gniazda nasienne i pokrój paprykę w paseczki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj czosnek. Smaż mieszając około 1 minutę i dodaj zmielone mięso. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż będzie lekko zarumienione. Dodaj paprykę słodką wędzoną oraz przecier pomidorowy oraz sok z cytryny. Smaż razem mieszając jeszcze przez jedną minutę. Odstaw na bok.

Placki tortilli połóż na drewnianej desce. Rozsmaruj porcje mięsa z patelni, cebulę czerwoną, paprykę żółtą, orzechy włoskie. Połóż plastry sera mimolette, rukolę i świeżą kolendrę. Zawiń placki i smaż na suchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Możesz podać je np. z sosem czosnkowym bądź innym ulubionym.

Smacznego

Tortilla z wołowiną

Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Tortilla z wołowiną

Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Tortilla z wołowiną

Tortille z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Tortilla z wołowiną
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)


Gołąbki ze szpinakiem

Czy Twoja rodzina tak jak moja uwielbia gołąbki? Wszyscy zawsze zajadamy się ze smakiem jak są na obiad. Pyszne tradycyjne przygotowuje mój tata i moja babcia. Kilka razy przyrządzałam w różnych kombinacjach, z różnymi składnikami. Tym razem pomyślałam, że zrobię gołąbki ze szpinakiem, kaszą orkiszową, mięsem wołowym i kurkami. Podałam je zawinięte w liście kapusty […]

Risotto grzybowe i warsztaty z Allaboutlife

W zeszłym tygodniu odbyła się XII edycja warsztatów z gwiazdą, którą organizuje portal Allaboutlife. Tym razem zaproszona byłam jako jedna ze współprowadzących. Razem z Joasią Biernacką (Ashplumplum) i Rafałem Maserakiem przygotowaliśmy nasze przepisy i gotowaliśmy dania z uczestnikami spotkania, które odbyło się w restauracji Fat Buddha. Zapraszam Was na relację z warsztatów oraz na przepis […]