Tatar z łososia

3 Sty 2017

W tym wpisie przedstawiam Wam niewątpliwie najlepszy przepis na tatar z łososia, jaki kiedykolwiek miałam przyjemność przygotowywać i jeść. Wiem, że brzmi to bardzo nieskromnie, ale nie znam osoby, która go jadła i nie była zachwycona. To absolutny hit na każdej kolacji, na której go przyrządzam. Jestem ogromną fanką azjatyckich przypraw, czosnku i świeżej kolendry, a w tym przepisie wszystkie te smaki występują. Intensywne smaki dodatków łagodzi delikatne awokado i powstaje danie idealnie skomponowane.

Tak pyszna potrawa wymaga niebanalnego wina w duecie. Polecam Wam zatem do tego tatara dwa wyjątkowe włoskie wina. Oba produkowane są przez Alma Wines. Pierwsze to Zibibbo Bio Terre Siciliane IGT z linii Impassito. Drugie to brązowy medalista zeszłorocznych targów wina Wine Expo Poland Awards – wino Sauvignon Blanc Vino Varietale. To najwyżej jakości wina, które wysyłane są do wielu krajów na całym świecie. W Polsce natomiast wyłącznym importerem i dystrybutorem jest Wine Market. Oferta skierowana jest do rynku HoReCa dzięki czemu tych win nie znajdziecie na sklepowych półkach, a w najlepszych restauracjach w całej Polsce. Więcej o polecanych przeze mnie winach przeczytacie na końcu tego wpisu.

tatar z łososia

Tatar z łososia z pastą z awokado

tatar z łososia

Białe wina proponowane do mojego tatara z łososia

Tatar z łososia z pastą z awokado

Przyrządzenie:

Sok z cytryny wymieszaj z sosem rybnym i cukrem.

Czosnek i papryczkę chili posiekaj drobno. Dodaj do miseczki z sosem wraz z posiekaną kolendrą. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Filet z łososia umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posiekaj ostrym nożem dość grubo. Jeśli wolisz, możesz oczywiście posiekać go drobniej. Przygotuj rybę tak jak lubisz.

Posiekaj cebule szalotki i dodaj do łososia. Dodaj także posiekaną kolendrę i oliwę z oliwek z truflami. Bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Miękki miąższ awokado rozgnieć widelcem i połącz z sokiem z limonki.

Tatar z łososia podaj z porcją pasty z awokado. Sos podaj obok. Chyba, że tatar będzie za chwilę jedzony to możesz polać go sosem od razu.

Smacznego

tatar z łososia

Tatar z łososia z pastą z awokado

tatar z łososia

Tatar z łososia z pastą z awokado

tatar z łososia

Tatar z łososia z pastą z awokado

Wino Zibibbo Bio Terre Siciliane IGT

“Sycylia to kraina słońca, wiatru, morza i wulkanów. Intensywne aromaty, które przypominają nam o naszych korzeniach. 
Kultura grecka zostawiła tutaj głęboki ślad i razem z Grekami pojawiły się winnice. Uprawiane od niepamiętnych czasów, są podstawowym elementem kultury tej ciężkiej, żyznej ziemi. Alma była w stanie uzyskać co najlepsze z tej wyspy, uchwycić jego ducha i oddać go w linii Impassito.
Wina od Impassito stanowią godło Sycylijckiego wina, które Alma przedstawia z wielką dumą. Jest to poszukiwanie duszy, z ziem, na których znajdują się winnice.”

Odmiana winogron: 100% Moscato d’Alessandria

Region pochodzenia: zachodnia część Sycylii

Średni wiek winorośli: 20 lat

Gleba: piaszczysta

Okres zbiorów: 10 – 20 września

Winifikacja: Miękko tłoczone pneumatycznie, (separacja skóry, zimna dekantacja). Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 15 ° C przez 30 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej


Zawartość alkoholu: 14%

Zawartość cukru: 4 g/l

Kolor: złoty żółty

Aromat: cytrusy, jabłka

Smak: suche, harmoniczne, smakowe

Propozycje potraw: przystawki, ryby i skorupiaki

Temperatura podania: 10 °C

tatar z łososia

Wino Zibibbo Bio Terre Siciliane IGT

Wino Sauvignon Blanc Vino Varietale

Odmiana winogron: 100% Sauvignon Blanc

Region pochodzenia: Friuli, Alto Adige

Winifikacja: powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Starzenie się do osadu w zbiornikach na 5 miesięcy

Zawartość alkoholu: 13%

Zawartość cukru: 3 g/l

Kolor: blado słomkowy


Aromat: intensywny, czysty, kwiatowy zapach akacji, marakuji i mięty

Smak: elegancki i delikatny, bogaty z ładnym ostrym wykończeniem

Propozycje potraw: idealne jako aperitif, do przystawek, owoców morza i makaronów, owoce morza z grilla i z morza

Temperatura podania: 12 °C

tatar z łososia

Białe wina proponowane do mojego tatara z łososia

tatar z łososia

Wine Expo Poland Awards

Tutaj obejrzycie film, na którym przygotowuję tatar z łososia:

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Tatar z łososia
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]