15 Lip 2015
Chcecie przepis na fajną i oryginalną przystawkę na przyjęcie? Nadałam mu nazwę – tartinki wykwintne, bo takie zdecydowanie są. W skład pasty do tartinek wchodzi między innymi mięso ze świeżego tuńczyka, który nie należy do najtańszych. Myślę sobie jednak, że można czasem poszaleć i przygotować coś wyjątkowego dla rodziny czy przyjaciół, na specjalne okazje. Zapraszam na przepis na pyszne tartinki z tuńczykiem.
Bób wrzuć do miski i rozgnieć widelcem.
Tuńczyka posiekaj dość grubo.
Posiekaj także cebulę i czosnek.
Kapary sparz na sitku i posiekaj.
Do miski z bobem dodaj posiekanego tuńczyka i kozi serek. Dodaj także posiekaną cebulę, czosnek i kapary. Dolej sok z cytryny, dodaj 3/4 kolendry. Dopraw pastę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak – ewentualnie dopraw sokiem z cytryny, solą lub pieprzem.
Kromki pumpernikla smaruj dość obficie pastą z tuńczykiem. Na każdą tartinkę połóż kilka owoców czerwonej porzeczki oraz po kilka orzeszków pinii. Całość posyp resztą posiekanych listków kolendry.
Smacznego
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]
Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]