Tartaletki z ricottą i karmelizowanymi pomidorkami

19 Sie 2013

Tartaletki z ricottą i karmelizowanymi pomidorkami

Przez kilka ostatnich dni nic nie pisałam, bo spędzałam intesywnie czas z przyjaciółmi.
Nad zalewem Domaniowskim pod Radomiem, w dniach 14-18 sierpień, odbywał Festiwal Sportów Wodnych – Mistrzostwa Europy i Afryki w Wakeboardingu. Było fantastycznie. Super zawodnicy, bardzo wysoki poziom mistrzostw i doskonała organizacja festiwalu. Muszę oczywiście pochwalić naszego polskiego zawodnika – Darka Wawer, który zdobył brązowy medal! To ogromne osiągnięcie, Darek, jeszcze raz – Wielkie Gratulacje!!!
Za rok sądzę, że taka impreza również się odbędzie. Już teraz Was na nią zapraszam i na pewno przypomnę Wam abyście przyjechali, jak tylko będzie znana już data kolejnych mistrzostw.

W czasie trwania zawodów mieliśmy z mężem 5 rocznicę ślubu i nie mogło być tak żebym całkowicie zrezygnowała z “odwiedzania” mojej kuchni. Przyrządziłam tartaletki z ricottą i karmelizowanymi pomidorkami truskawkowymi z czerwoną cebulką. Podałam je z pyszną sałatką z kozim serem i sosem z czosnkiem. Pyszności same.

Tartaletki z ricottą i karmelizowanymi pomidorkami

Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 200C.
Przesiej mąkę ze szczyptą soli do miski. Wlej olej i wodę do mąki. Wyrób widelcem. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj wodę.
Rozwałkuj casto na grubość 3 mm. Okrągłą foremką wykrój 6 krążków o średnicy 14 cm. Nałóż na foremki o średnicy 11 cm. Ciasto uformuj palcami w naczyniach do zapiekania, odkrój zbędną ilość ciasta, które wystaje ponad foremki.
Piecz ciasto na tartaletki przez 10 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni.
W tym czasie na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Podsmaż chwilę i dodaj pomidorki. Zamieszaj. Dosyp cukier brązowy i wlej ocet. Zamieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Podpieczone tartaletki posmaruj ricottą z mieszaną z sokiem z cytryny. Na to układaj pomidorki z cebulą z patelni.
Piecz kolejne 20 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni, aby ciasto się zrumieniło.
Podawaj same albo z sałatką, na przystawkę.

Smacznego!

tartaletki z ricottą



Spring rolls z dorszem

W dzisiejszym poście przedstawiam Wam przepis na nieco inny pomysł na rybę. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie kolejnym wyzwaniem było przygotowanie przepisu z dorszem bałtyckim. Przyrządziłam zatem spring rolls z dorszem, warzywami i domowym majonezem. Ależ to wyszło pysznie! Raduje mnie to podwójnie, bo także dzieci zajadały ze smakiem, co zawsze jest […]

Śledzie z żurawiną

Projekt Naturalnie Bałtyckie i na Walentynki proponuję przygotować śledzie z żurawiną. Powszechnie wiadomo, że naturalnym afrodyzjakiem są ostrygi. A wiedzieliście, że śledzie również? Dzięki nim zapobiegniemy rozwojowi miażdżycy, a jak wykazali naukowcy z University of South Carolina School of Medicine, im więcej cholesterolu i związanej z nim miażdżycy, tym większe ryzyko zaburzeń erekcji. Ach, te […]