Tarta z Kabanoskami i kurkami

18 sie 2014

Wiecie już, że Kabanoski bardzo dobrze zadomowiły się u Czosnków:) Dlatego jest jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem ich w innym wydaniu niż jako przekąskę. Tarta z Kabanoskami, świeżutkimi kurkami z sosem z hiszpańskim serem Manchego. Cudowności.

tarta z kabanoskami

Tarta z Kabanoskami i kurkami

Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Wymieszaj ze sobą składniki na sos i dopraw.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż szalotki. Dodaj kurki. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż mieszając około 10 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Wstaw na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut.
Wyjmij ciasto. Połóż kurki z cebulką, pokrojone na około 2 – 3 cm kawałki Kabanoski i pomidorki koktajlowe.
Całość zalej dokładnie sosem serowym. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut, aż sos się zetnie i leciutko przyrumieni.
Z wierzchu posyp świeżo posiekanym grubym szczypiorem. Tarta z kabanoskami, kurkami i pomidorkami koktajlowymi jest gotowa. Podawaj najlepiej gorącą.
Smacznego

tarta z kabanoskami
tarta z kabanoskami
tarta z kabanoskami


Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]