Tarta z Kabanoskami i kurkami

18 Sie 2014

Wiecie już, że Kabanoski bardzo dobrze zadomowiły się u Czosnków:) Dlatego jest jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem ich w innym wydaniu niż jako przekąskę. Tarta z Kabanoskami, świeżutkimi kurkami z sosem z hiszpańskim serem Manchego. Cudowności.

tarta z kabanoskami

Tarta z Kabanoskami i kurkami

Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Wymieszaj ze sobą składniki na sos i dopraw.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż szalotki. Dodaj kurki. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż mieszając około 10 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Wstaw na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut.
Wyjmij ciasto. Połóż kurki z cebulką, pokrojone na około 2 – 3 cm kawałki Kabanoski i pomidorki koktajlowe.
Całość zalej dokładnie sosem serowym. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut, aż sos się zetnie i leciutko przyrumieni.
Z wierzchu posyp świeżo posiekanym grubym szczypiorem. Tarta z kabanoskami, kurkami i pomidorkami koktajlowymi jest gotowa. Podawaj najlepiej gorącą.
Smacznego

tarta z kabanoskami
tarta z kabanoskami
tarta z kabanoskami


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot