Tarta według przepisu Julii Child z kurkami, boczkiem i serem Camembert

Tarta według przepisu Julii Child z kurkami, boczkiem i serem Camembert

We wcześniejszych postach pisałam Wam o tym, że niedawno nabyłam cudowne książki Julii Child i jestem niesamowicie oczarowana jej osobą.
Książka jest fantastyczna. Gdy uda mi się zgłębić wszystkie tajniki kuchni francuskiej, które są przedstawione w książkach „Mastering the art of french cooking”, poczuję się na pewno 1000 razy mądrzejsza kulinarnie niż jestem obecnie. Nie mówiąc o tym, że gdy przyrządzę i spróbuję tych wszystkich pyszności zawartych w tych klasykach, przygotowanie już żadnego dania (nie mówiąc oczywiście o kuchni modernistycznej) nie będzie dla mnie wyzwaniem.
Dzisiaj bardzo chciałam sprawić przyjemność przyjaciołom i ugotować im coś wyjątkowego. Postawiłam na tartę. Przepis na ciasto jest właśnie Julii Child. Było niesamowicie kruche, ale bardzo dobre, rozpływające się w ustach. Dodatki skomponowałam sama. Wszystko „grało” ze sobą przepysznie.
W przepisie Julii do ciasta należy dodać coś co po polsku można nazwać smalcem roślinnym. W Polsce ten produkt jest niedostępny, dlatego po konsultacjach ze znajomymi, dowiedziałam się, że można go zastąpić prawdziwym masłem roślinnym, a jeśli takiego nie macie (jak ja) po prostu zwykłym dobrym masłem.

Przyrządzenie:
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, masło. Połącz składniki ręką, szybko i zdecydowanie. Kruchego ciasta nie należy ugniatać zbyt długo, dlatego szybko uformuj kulę i wstaw ją owiniętą w folię do lodówki, na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki. Rozpłaszcz ciasto i rozwałkuj je tak aby powstało koło, które będzie można ułożyć na formę do tarty. Możesz również ułożyć ciasto rękami w formie (czasami tak jest łatwiej).
Na ciasto połóż papier do pieczenia, a na nim posyp fasolę aby w trakcie pieczenia ciasto się nie podniosło. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 – 10 minut. Zdejmij papier do pieczenia z fasolą i ponownie piecz ciasto przez około 5 minut.
Usmaż boczek na suchej patelni. Gdy będzie zarumieniony odsącz go na ręczniku papierowym. Na powstałym tłuszczu usmaż krótko szczypiorek i dodaj kurki. Smaż około 5 minut. Dolej sos sojowy do smaku i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Na ciasto połóż boczek, pokrojony w plasterki ser Camembert oraz kurki ze szczypiorkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15 – 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia ułóż na górze tarty jabłuszka kaparowe.
Tartę podaj z lekką sałatką.

Tarta według przepisu Julii Child z kurkami, boczkiem i serem Camembert

Smacznego!:)
W kuchni z Julią Child