Tarta według przepisu Julii Child z kurkami, boczkiem i serem Camembert

29 Sie 2013

Tarta według przepisu Julii Child z kurkami, boczkiem i serem Camembert

We wcześniejszych postach pisałam Wam o tym, że niedawno nabyłam cudowne książki Julii Child i jestem niesamowicie oczarowana jej osobą.
Książka jest fantastyczna. Gdy uda mi się zgłębić wszystkie tajniki kuchni francuskiej, które są przedstawione w książkach “Mastering the art of french cooking”, poczuję się na pewno 1000 razy mądrzejsza kulinarnie niż jestem obecnie. Nie mówiąc o tym, że gdy przyrządzę i spróbuję tych wszystkich pyszności zawartych w tych klasykach, przygotowanie już żadnego dania (nie mówiąc oczywiście o kuchni modernistycznej) nie będzie dla mnie wyzwaniem.
Dzisiaj bardzo chciałam sprawić przyjemność przyjaciołom i ugotować im coś wyjątkowego. Postawiłam na tartę. Przepis na ciasto jest właśnie Julii Child. Było niesamowicie kruche, ale bardzo dobre, rozpływające się w ustach. Dodatki skomponowałam sama. Wszystko “grało” ze sobą przepysznie.
W przepisie Julii do ciasta należy dodać coś co po polsku można nazwać smalcem roślinnym. W Polsce ten produkt jest niedostępny, dlatego po konsultacjach ze znajomymi, dowiedziałam się, że można go zastąpić prawdziwym masłem roślinnym, a jeśli takiego nie macie (jak ja) po prostu zwykłym dobrym masłem.

Przyrządzenie:
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, masło. Połącz składniki ręką, szybko i zdecydowanie. Kruchego ciasta nie należy ugniatać zbyt długo, dlatego szybko uformuj kulę i wstaw ją owiniętą w folię do lodówki, na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki. Rozpłaszcz ciasto i rozwałkuj je tak aby powstało koło, które będzie można ułożyć na formę do tarty. Możesz również ułożyć ciasto rękami w formie (czasami tak jest łatwiej).
Na ciasto połóż papier do pieczenia, a na nim posyp fasolę aby w trakcie pieczenia ciasto się nie podniosło. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 – 10 minut. Zdejmij papier do pieczenia z fasolą i ponownie piecz ciasto przez około 5 minut.
Usmaż boczek na suchej patelni. Gdy będzie zarumieniony odsącz go na ręczniku papierowym. Na powstałym tłuszczu usmaż krótko szczypiorek i dodaj kurki. Smaż około 5 minut. Dolej sos sojowy do smaku i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Na ciasto połóż boczek, pokrojony w plasterki ser Camembert oraz kurki ze szczypiorkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15 – 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia ułóż na górze tarty jabłuszka kaparowe.
Tartę podaj z lekką sałatką.

Tarta według przepisu Julii Child z kurkami, boczkiem i serem Camembert

Smacznego!:)
W kuchni z Julią Child


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Tarta z zielonym groszkiem

Tradycją już jest, że z okazji świąt Wielkanocnych przygotowuję jakąś wytrawną tartę. Była z kiełbasą, z jajkiem czy z łososiem. Tym razem jest tarta z zielonym groszkiem i boczkiem z masą chrzanową na kruchym spodzie, z trzech rodzajów mąki. Wyszła pyszna i zniknęła błyskawicznie. Na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Wyjątkowo smakuje mi […]