Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi

17 Lis 2016

Akademia Smaku Sokołów zorganizowała warsztaty pod tytułem “Boże Narodzenie w staropolskim stylu”, które poprowadził Maciej Nowicki – szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie, a w części praktycznej wspierał nas Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów. Przed gotowaniem Maciej Nowicki powiedział nam pokrótce o świątecznej kuchni staropolskiej. Na warsztatach przygotowywaliśmy szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi, wołowinę z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem, czarna kiszkę z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej oraz kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami.

W tym wpisie zdradzam Wam przepis Macieja na szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi. Szablok to tradycyjne danie pochodzące z Kujaw. Receptury na inne potrawy autorstwa Macieja Nowickiego przedstawię Wam w kolejnych postach.

Obejrzyjcie zdjęcia ze spotkania z Sokołowem, a potem zapoznajcie się z przepisem na szablok, gotujcie i cieszcie się jego pysznym smakiem. Myślę, że to doskonała propozycja na pożywne danie pierwszego lub drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia.

szablok

Akademia Smaku Sokołów dworek

szablok

Akademia Smaku Sokołów

szablok

Akademia Smaku Sokołów

szablok

Maciej Nowicki

szablok

Akademia Smaku Sokołów

szablok

Akademia Smaku Sokołów

szablok

Akademia Smaku Sokołów

szablok

Akademia Smaku Sokołów

szablok

Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi

szablok

Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem

szablok

Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami

szablok

Akademia Smaku Sokołów

Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi

Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy je do lodówki na około 15 minut.

Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany.

szablok

Pulpety królewieckie

szablok

Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi

szablok

Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi

*wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa i należą do organizatora spotkania

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]