Sorbet pomidorowy

28 Sie 2015

Weekend w Polsce zapowiada się upalnie, dlatego trzeba będzie się jakoś orzeźwić. Idealne w gorące dni są sorbety. Ponieważ mamy także sezon na pyszne i słodkie pomidory, w tym poście zapraszam na sorbet pomidorowy. Możecie go przygotować na słodko – na przykład z syropem z cukru brązowego. Moja propozycja jest jednak zdecydowanie inna. Mój sorbet pomidorowy jest z sosem Tabasco, bazylią, miętą, limonką i miodem. Bardzo ciekawie to wyszło. Orzeźwiająco, lekko ostro i słodko też, od pysznych pomidorów i miodu. Co sądzicie o takim sorbecie?

sorbet pomidorowy

Sorbet pomidorowy

Sorbet pomidorowy

Przyrządzenie:

Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Wytnij gniazdo nasienne i obierz ze skórki. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem. Przetrzyj przez sitko.

Sparz limonkę wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i dodaj do przecieru pomidorowego. Wyciśnij także sok z limonki. Bazylię i mięte umyj, osusz, lekko posiekaj i dodaj wszystko do pomidorów.

Dodaj także białko, miód, sos Tabasco i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj.

Masę pomidorową wlej do maszynki do lodów lub tak jak ja – do płaskiej miski. Wstaw naczynie do zamrażalnika na około 4 godziny. W maszynce będzie to trwało około 20 minut. Jeśli przygotowujesz sorbet w zamrażalniku mieszaj go widelcem co 30 minut, wtedy nie powstaną kryształki lodu.

Sorbet pomidorowy podawaj od razu, zimny.

Smacznego

sorbet pomidorowy

sorbet pomidorowy





This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot