10 Cze 2015
To jest danie przewspaniałe. Jeśli, tak jak ja uwielbiasz przegrzebki to koniecznie musisz przyrządzić je w domu. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Niezwykle wykwintne. Połączenie smaków niebanalne, wprost idealne. Smażone małże św Jakuba na botwince z serkiem kozim i ostro – słodką salsą truskawkową. Bomba!
Truskawki umyj. Odetnij szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki. Dodaj miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Mięso małży wyjmij z muszli, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Botwinkę umyj. Odetnij buraczki. Resztę posiekaj dość grubo.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj botwinkę i smaż, aż zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Dodaj serek kozi, odrobinę soli i pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i zmniejsz ogień.
Rozgrzej drugą patelnię, najlepiej teflonową. Smaż przegrzebki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty. Jeśli dobrze doprawisz botwinkę i salsę truskawkową, nie będzie trzeba doprawiać przegrzebków.
Na talerzu połóż porcje botwinki z serkiem kozim, smażone małże św. Jakuba. Na górze połóż salsę truskawkową.
Podawaj od razu.
Smacznego
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]
Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]