Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem, szparagami i innymi cudami

16 Kwi 2013

Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem, szparagami i innymi cudami

Wiem, że nieładnie się przechwalać, ale sałatka, którą przygotowałam dzisiaj, “pobiła” chyba wszystko co ugotowałam do tej pory. Naprawdę pyszności. Składniki doskonale ze sobą “współgrają”, po prostu “miód w gębie”.
Może to być również propozycja na super wypasione śniadanie – dlatego dzisiaj taka pora publikacji posta.

Bardzo zapraszam.

Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem, szparagami i innymi cudami

Przyrządzenie:
Składniki na sos, oprócz szczypiorku, zmiksuj razem. Dodaj pokrojony szczypiorek i zamieszaj.
Ziemniaki oczyść, gotuj przez 20 minut, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Odłam od szparagów końcówki. Gotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny, około 10 minut.
Jajka ugotuj na miękko w koszulkach – około 2-3 minuty we wrzącej wodzie z 2 łyżkami octu, długość czasu zależy od wielkości jajek.
Na talerzu układaj umyte i osuszone liście szpinaku i botwinki, plastry ziemniaków, łososia wędzonego. Poukładaj pokrojony w kostkę ser kozi, pokrojoną w piórka cebulę, szparagi. Na górę sałatki połóż jajko i przekrój je na pół. Polej sałatkę sosem, posyp świeżo zmielonym pieprzem, posól jajko i rozkoszuj się znakomitym smakiem.
Smacznego
Sałatka z wędzonym łososiem
Sałatka z wędzonym łososiem
Sałatka z wędzonym łososiem
     
Podsumowanie
Przepis na
Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem, szparagami i innymi cudami
Dodano


Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

Chyba każdy z nas lubi sobie czasem przygotować królewskie śniadanie. Przyrządzić same pyszności, celebrować chwilę i zjadać bez pośpiechu. Ja na pewno tak. Uwielbiam wakacyjne bądź weekendowe leniwe śniadania. Nie ukrywam też, że jestem wielką fanką sera żółtego. Tak naprawdę, jeśli jem kanapki to najważniejsze jest, aby pojawił się na nich dobry ser. Znacie Tylżycki […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]