Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem

24 mar 2013

Dzisiejsza Niedziela Palmowa zupełnie nie jest „w klimacie” tej uroczystości, jeśli chodzi o pogodę:) Mam jednak nadzieję, że Święta Wielkanocne będą choć trochę cieplejsze, bo mrozy, które obecnie panują to już znaczna przesada!
Ucieszyłam się jednak, gdy byłam na zakupach i zobaczyłam młodziutką botwinkę w sklepie! Dało mi to namiastkę nadchodzącej wiosny i przyznam, także duże pocieszenie. Oczywiście zabrałam ją ze sobą do domu i dzisiaj przygotowałam sałatkę. Z pieczonymi burakami, z pieczonym również kozim serkiem i botwinką rzecz jasna! Do tego nutka karmelizowanej cebulki i prażone orzechy. Palce lizać. Zresztą, zobaczcie sami.

Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem

Przyrządzenie:
Buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 200C, około 2 godzin. Wystudź, obierz i pokrój w plastry.
Orzechy upraż.
Cebulkę pokrój w piórka. Podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę octu balsamicznego. Zamieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut.
Kozi serek wstaw do piekarnika nagrzanego do 170C na 10 minut.
Botwinkę podsmaż krótko na oliwe z oliwek (ja użyłam oliwy z orzecha włoskiego), posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Zrób sos: zmieszaj razem łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę octu balsamicznego i miód. Lekko podgrzej.
Układaj po kolei: rukolę, buraki, botwinkę, ser kozi, cebulkę, orzechy. Na końcu polej sosem.
Smacznego!
Sałatka z pieczonych buraków

 

Sałatka z pieczonych buraków





[instagram-feed]