Sałatka z melonem i kurczakiem

21 mar 2013

Dzisiaj pierwszy dzień wiosny! Hurra! Szkoda tylko, że za oknem w ogóle tego nie widać. Śniegu mnóstwo, zimno i w najbliższych dniach nie zapowiada się aby było lepiej. Dlatego postanowiłam przygotować sałatkę kolorową, która choć trochę da mi namiastkę wiosny i słońca. Taka trochę egzotyczna, bo z melonem i różnymi przyprawami. Jak zwykle sałatka jest z sałatą lodową i rucolą, oczywiście można je zamienić na inne, jakie sobie tylko chcecie.

Sałatka z melonem i kurczakiem

Przyrządzenie:
Piersi z kurczaka zamarynuj w 2 pokrojonych ząbkach czosnku, garści listków kolendr, mięty i bazylii. Posól i posyp pieprzem oraz przyprawą garam masala (pół łyżeczki). Skrop oliwą z oliwek i wstaw do lodówki (najlepie na całą noc, a przynajmniej na 1 godzinę). Potem upiecz je w naczyniu żaroodpornym w 200C około 40 minut.
Upraż orzechy pecan.
Zrób sos do sałatki. Zmiksuj razem: Ćwierć melona, pół awokado, sok z pomarańczy, sok z cytryny, garść mięty, kolendry i bazylii, 1 ząbek czosnku.
Na talerzu układaj sałaty, pokrojone i upieczone piersi z kurczaka, pokrojony ser roquefort, pokrojonego melona, paprykę oraz uprażone orzechy. Posyp startym serem i polej sosem.
Smacznego!
Sałatka z melonem
Sałatka z melonem


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]




[instagram-feed]