Ryż z mango

9 kw. 2013

Ryż z mango po indyjsku może być spożywany jako samodzielne danie lub jako dodatek. Ja przygotowałam go razem z kurczakiem Tandoori (opisanym we wcześniejszym poście). Uważajcie na papryczki chili, ponieważ w przepisie jest ich bardzo dużo.

Ryż z mango

W związku z tym ryż ten jest piekielnie ostry. Ja taki uwielbiam, ale wiem, że nie każdy jest miłośnikiem aż tak ostrych smaków.

Przygotowanie:
Ryż ugotuj i ostudź. Zmiksuj wszystkie składniki masali z połową mango.
Na rozgrzany olej wrzuć gorczycę, curry oraz pokrojone chilli. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodaj orzeszki ziemne. Dodaj drugą połowę mango. Gotuj razem chwilę. Dodaj masalę. Zamieszaj wszystko dokładnie i gotuj jeszcze chwilę. Dodaj ryż, posól do smaku, zamieszaj i za chwilę podawaj.
Smacznego!
ryż z mango
ryż z mango


Risotto z pomidorkami cherry

W czasie nadchodzących chłodniejszych dni zdecydowanie dobrze zjeść coś pożywnego i sycącego. Takim daniem na pewno jest risotto z pomidorkami cherry. Pomidorki upiekłam uprzednio skropione oliwą z oliwek i posypane solą, co spowodowało, że stały się jeszcze słodsze i puściły sok. Powstały sok dodany do kremowego risotto i zielonego pesto sprawił, że cała potrawa zyskała […]

Turbot na risotto kremowym

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny przepis z rybą. Tym razem turbot. To wyjątkowo pyszna ryba, która wymaga odpowiedniego podania. Albo sauté, albo w wybitnym towarzystwie. Będzie to opcja druga, czyli turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą szynką włoską. Uważam, że ta potrawa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Może zamiast karpia? […]



[instagram-feed]