Rozmarynowe tartaletki ze szpinakiem, kurkami i szynką parmeńską

24 Lip 2013

Dzisiejszy pomysł na danie powstał po zakupie przeze mnie foremek, które docelowo będą służyć do Creme Brulee. Zastanawiałam się co oprócz deserów mogę przyrządzić w takiej foremce i pomyślałam o mini tartach. W związku z tym, że sezon kurkowy w pełni (prawie codziennie mam dostawy od mojej mamy, która relaksuje się w trakcie zbierania kurek w naszym pobliskim lesie), zapraszam na rozmarynowe tartaletki z kurkami, szpinakiem i szynką parmeńską. Wyszły obłędnie. Proponuję Wam od razu podwoić porcje, które podam poniżej i zrobić więcej, bo błyskawicznie znikają.

Podałam je z szybką sałatką z rukoli, kiełków rzodkiewki, serkiem kozim, suszonymi pomidorami i uprażonymi płatkami migdałów. Sosik do niej powstał z oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.

Rozmarynowe tartaletki ze szpinakiem, kurkami i szynką parmeńską

Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 200C.
Przesiej mąkę ze szczyptą soli do miski. Wlej olej i wodę do mąki. Wyrób widelcem. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj wodę.
Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Okrągłą foremką wykrój 6 krążków o średnicy 14 cm. Nałóż na foremki o średnicy 11 cm. Ciasto uformuj palcami w naczyniach do zapiekania, odkrój zbędną ilość ciasta, które wystaje ponad foremki.
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj pokrojonego w kostkę pora, posiekany czosnek oraz posiekaną papryczkę chili bez pestek. Zamieszaj, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wrzuć oczyszczone kurki i rozmaryn. Smaż około 5 minut. Dodaj szpinak, zamieszaj i smaż aż zmniejszy swoją objętość. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Szynkę pokrój w kostkę/paseczki i dodaj do szpinaku z kurkami.
Mąkę kukurydzianą rozrób razem z 2 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagrzej w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, wlej je do rozrobionej mąki kukurydzianej, cały czas mieszając. Przelej wszystko z powrotem do rondelka, postaw jeszcze raz na ogniu, mieszaj aż sos zgęstnieje. Wlej do szpinaku i kurek, zamieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Białka ubij na pianę. Dodaj je do nadzienia szpinakowego. Ostrożnie zamieszaj i przełóż do foremek z ciastem.
Piecz około 30 minut aż nadzienie się przyrumieni i zetnie, a ciasto będzie kruche.
Podawaj od razu, możesz udekorować je gałązkami rozmarynu.
Świetnie smakują z sałatką, której składniki podałam powyżej.

Smacznego!

rozmarynowe tartaletki
rozmarynowe tartaletki
rozmarynowe tartaletki
rozmarynowe tartaletki


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Tarta z zielonym groszkiem

Tradycją już jest, że z okazji świąt Wielkanocnych przygotowuję jakąś wytrawną tartę. Była z kiełbasą, z jajkiem czy z łososiem. Tym razem jest tarta z zielonym groszkiem i boczkiem z masą chrzanową na kruchym spodzie, z trzech rodzajów mąki. Wyszła pyszna i zniknęła błyskawicznie. Na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Wyjątkowo smakuje mi […]