Rosół z gęsi z uszkami

3 Gru 2018

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące i smaczne. Mamy czas na gęsinę, dlatego padło na rosół z gęsi z uszkami z mięsem z gęsi. Do mięsa wspaniale pasuje smak pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Rosół, wyjątkowe uszka, kawałki chrupiącej marchewki, lubczyk i świeżo zmielony czarny pieprz – to wszystko skomponowało się pysznie na talerzu.

Znacie pasty Wawrzyniec? Jeśli nie to spróbujcie koniecznie. Są w 100% naturalne i mega smaczne. Są świetnym dodatkiem do kanapek i przeróżnych dań. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

rosół z gęsi

Rosół z gęsi

Rosół z gęsi z uszkami z mięsem gęsi i pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną

Przyrządzenie:

Rosół

Każdy dobry esencjonalny rosół wymaga czasu i cierpliwości, dlatego nastaw się na kilka godzin gotowania wywaru z gęsi. Ja przeważnie gotuję wieczorem, na noc odstawiam z ognia i na drugi dzień mam gotowy rosół i mięso do przygotowania uszek. Zacznij od nóg z gęsi – obsmaż na suchej patelni od strony skóry, aż tłuszcz się wytopi, a skórka nabierze złocistej barwy. Dzięki temu rosół będzie miał piękny kolor i nabierze też ciekawszego smaku niż ten przygotowany na surowej gęsi.

Warzywa umyj zimną wodą i obierz. Wszystkie, oprócz pora pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z funkcją grzania góra + termoobieg. Piecz warzywa, aż się przypieką – z zewnątrz będą brązowe.

Obsmażone gęsi i pieczone warzywa przełóż do dużego garnka. Dodaj umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki pora, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i na małej mocy gotuj rosół przez około 5 godzin.

Wyjmij wszystkie warzywa – marchewki smakują pysznie, ja ich nie wyrzucam. Nogi gęsi obierz do farszu na uszka.

Dopraw rosół solą i ewentualnie sokiem z cytryny (ja lubię zawsze dodać odrobinę kwaskowości). Z góry zdejmij łyżką nadmiar tłuszczu i wylej. Odstaw i zajmij się przygotowaniem uszek.

Uszka

Ciasto na uszka przygotowuję podobnie jak ciasto na pierogi. Jedynie mąka pszenna, wrzątek i sól. Co do ilości to ja to robię zdecydowanie na oko. Wsyp mąkę pszenną – około 300 g, wlej około 250 ml wrzątku i wsyp pół łyżeczki soli. Rękami zagnieć ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę wody lub dosypując troszkę mąki. Odstaw ciasto przykryte wilgotną ściereczką na 15 minut, aby odpoczęło.

W tym czasie przygotuj farsz. Zmiel w maszynce do mięsa mięso gęsi z jedną skórą. Wymieszaj w misce razem z pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Dodaj posiekany lubczyk i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj dość cienko na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj kwadraty. Na każdy z nich połóż porcję farszu i zawijaj uszka. Gotuj w osolonym wrzątku, wyjmij po 1 minucie po wypłynięciu. Łyżką cedzakową wykładaj na papier do pieczenia lub talerze (możesz uszka delikatnie posmarować oliwą, żeby się nie posklejały).

Do talerzy połóż porcje uszek, zalej całość gorącym rosołem z gęsi. Dodaj paseczki świeżej marchewki (paseczki zrobisz obieraczką do warzyw), listki lubczyku i posyp delikatnie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

*wpis powstał we współpracy z Wawrzyniec

rosół z gęsi

Rosół z gęsi

rosół z gęsi

Rosół z gęsi

rosół z gęsi

Rosół z gęsi

rosół z gęsi

Rosół z gęsi

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Rosół z gęsi z uszkami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Kurczak w sosie orzechowym

Kurczak w sosie orzechowym to super szybki przepis w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz dania z woka to z pewnością moja propozycja przypadnie Ci do gustu. No i najważniejsze – musisz być fanem/fanką masła orzechowego, bo ten smak zdecydowanie dominuje w tej potrawie. Dodałam 2 duże łyżki do niej i tyle samo zjadłam solo w trakcie […]

Azjatycki kurczak na ostro

Bardzo lubię orientalne potrawy. Są super pyszne, pełne różnorodnych smaków i przeważnie przygotowuje się je błyskawicznie. Taki jest mój azjatycki kurczak, którego przedstawiam Wam poniżej. Ważne, żebyście kupili kurczaka wiadomego pochodzenia. W tym przepisie użyłam Kukurydzianego, polecam też Zagrodowego. Wiadomo skąd pochodzą, jak są hodowane i czym karmione. Najwięcej smaku w tej potrawie zawdzięczamy paście […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot