Roladki z indyka faszerowane

9 Lip 2014

Moi najukochańsi! Mam niesamowitą nowinę – w Wielkim Finale konkursu BlogerChef zajęłam II miejsce!!! Bardzo chętnie opisałabym Wam to cudowne wydarzenie, ale niestety nie mam mojego laptopa, na który zrzuciłam już zdjęcia z finału. Na początku przyszłego tygodnia będę już pewnie miała możliwość podzielenia się z Wami moimi wrażeniami, sama nie mogę się już doczekać. Tymczasem, korzystając z komputera brata zapraszam na cudownie pyszne, soczyste i pachnące roladki z indyka. Faszerowane mozzarellą, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Zawinięte w szynkę parmeńską i podane ze świeżutkimi kurkami z pietruszką. Do nich podałam talarki ziemniaczane. Takie danie zjadłam na tarasie w słoneczku, z lekkimi powiewami wiatru, upajając się pięknym letnim dniem…

roladki z indyka

Roladki z indyka faszerowane

Przyrządzenie:
Sznycle z indyka rozbij jak najcieniej, ale delikatnie, aby nie uszkodzić mięsa. Najlepiej zrób to przez folię spożywczą. Posyp je solą i pieprzem z obydwu stron.
Na rozgrzanym maśle klarowanym połóż czosnek i po chwili dodaj umyty i odsączony szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż „zwiędnie”.
Na każdy sznycel z indyka połóż porcję szpinaku, plaster mozzarelli i pomidora suszonego. Zawiń ściśle roladki i owiń je w szynkę parmeńską.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Roladki z indyka obsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 15 – 20 minut.
W tym czasie przygotuj kurki. Na rozgrzane masło klarowane dodaj szalotki. Smaż, aż się zeszklą. Dodaj kurki i smaż mieszając 5 minut. Dopraw oliwą z truflami, solą i pieprzem. Smaż jeszcze chwilę i na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Na talerzu ułóż pokrojone w plastry roladki z indyka. Obok połóż porcję kurek i ziemniaki.
Smacznego
roladki z indyka
roladki z indyka
roladki z indyka


Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]