Roladki schabowe

14 mar 2013

Na początku muszę napisać – nie chcę już tej zimy! Na chwilę wiosna zawitała, uwierzyłam jej, że już zostanie, a zwiała i jest totalnie zimno i nieprzyjemnie. Chcę słońca i lekkich ubrań, świeżych warzyw i  owoców – kolorów więcej, a nie tej szarości… Ta pogoda sprawia, że mniej mi się chce, a chcę, żeby chciało się więcej. Nie mam weny do pisania. Do gotowania na szczęście jeszcze została i zaprezentuję Wam dzisiaj roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym, podane na puree ziemniaczano-czosnkowym, polane sosem chrzanowym. Na zimowy obiad, sądzę, że to idealna propozycja.

roladki schabowe

Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym

Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym

Przygotowanie;
Schab pokrój na sznycle, rozbij, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni, wysusz na ręczniku papierowym. Ogórki również pokrój w paseczki. Każdy kawałek schabu posmaruj cienką warstwą musztardy, połóż porcję boczku oraz ogórka kiszonego. Zawiń w rulonik.
Nastaw piekarnik na 200C.
Każy rulonik układaj w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć obrane ząbki czosnku, grubo pokrojoną cebulę oraz listki z gałązki rozmarynu. Polej odrobiną oliwy z oliwek. Zamknij naczynie i piecz około 1 godz. 20 minut, czasem podlewając powstałym sosem.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Gotuj około 12 minut. W między czasie blanszuj czosnek w gotującej się wodzie- 1 minuta we wrzątku i 1 minuta w zimnej wodzie. I tak 3 razy. Obierz czosnek. Odcedź dokładnie i utrzyj ziemniaki. Dodaj zmiażdżony czosnek i utrzyj razem. Zagotuj mleko i powoli dodawaj do ziemniaków cały czas mieszając. Dodaj sól i pieprz, śmietanę i masło. Utrzyj wszystko razem.
Przeważnie w przepisach na sos chrzanowy jest mąka, masło,.. uważam, że wystarczy śmietana, chrzan, sól i pieprz. Razem podgrzej. I gotowe!
Gotowe ruloniki podawaj na puree ziemniaczanym i polej sosem chrzanowym.
Smacznego
Na moich zdjęciach roladki wyglądają jak robaki z wąsami- to rozmaryn 🙂
roladki schabowe

Roladki schabowe



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]