Risotto z zielonym groszkiem Jamiego Olivera

3 Mar 2013

Risotto wydaje się być bardzo trudną potrawą. Nic bardziej mylnego. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a możliwości „wariacji smakowych” w tym daniu są ogromne. W moim blogu na pewno pokażę Wam kilka propozycji podania risotto. Dzisiaj wykonałam przepis Jamiego Olivera – risotto z zielonym groszkiem i miętą. Przepis pochodzi z książki „Kulinarne wyprawy Jamiego”, a risotto z Włoch oczywiście. Zapraszam.

Risotto z zielonym groszkiem Jamiego Olivera

Przygotowanie:

W garnku przygotuj bulion, zagotuj i podgrzewaj na małym ogniu. Zetrzyj parmezan. W małym rondelku rozpuść masło, wrzuć groszek z miętą, wlej trochę wrzątku i gotuj pod przykryciem około 4minuty.
W drugim, głębokim naczyniu podsmaż cebulę z selerem na oliwie z oliwek. Podgrzewaj około 10 minut, mieszając, do uzyskania miękkości i szklistości a nie koloru brązowego. Zwiększ ogień i wrzuć ryż ze szczyptą soli. Smaż 2 minuty energicznie mieszając. Dolej wino i mieszaj aż ryż całkiem je wchłonie. Dolej chochlę bulionu i mieszaj. Dolewaj kolejne porcje co około 1 minutę, cały czas mieszając. W sumie zajmuje to około 16 minut. Na koniec dodaj groszek, łyżkę masła i dużą garść startego parmezanu. Zamieszaj. Przykryj garnek i zdejmij z gazu. Poczekaj 2 minuty, po tym czasie podawaj. Risotto posyp parmezanem, podaj z serkiem kozim i listkiem świeżej mięty.

Smacznego

risotto z zielonym groszkiem

Risotto z zielonym groszkiem Jamiego Olivera

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Risotto z zielonym groszkiem Jamiego Olivera
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Risotto z pomidorkami cherry

W czasie nadchodzących chłodniejszych dni zdecydowanie dobrze zjeść coś pożywnego i sycącego. Takim daniem na pewno jest risotto z pomidorkami cherry. Pomidorki upiekłam uprzednio skropione oliwą z oliwek i posypane solą, co spowodowało, że stały się jeszcze słodsze i puściły sok. Powstały sok dodany do kremowego risotto i zielonego pesto sprawił, że cała potrawa zyskała […]

Turbot na risotto kremowym

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny przepis z rybą. Tym razem turbot. To wyjątkowo pyszna ryba, która wymaga odpowiedniego podania. Albo sauté, albo w wybitnym towarzystwie. Będzie to opcja druga, czyli turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą szynką włoską. Uważam, że ta potrawa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Może zamiast karpia? […]