Risotto z oscypkiem, bobem i kurkami

3 Lip 2015

Wróciliśmy z pobytu w górach. Trochę szkoda, bo pogoda zrobiła się piękna, aż żal było wyjeżdżać. Mąż mój niestety musiał wrócić do pracy, w związku z tym nie było mowy o przedłużeniu urlopu. Na pocieszenie kupiłam jeszcze w Wiśle prawdziwe oscypki z mleka owczego, aby po przyjeździe do domu przygotować z nimi coś pysznego.
Chciałam oczywiście wykorzystać także smaki lata. Na obiad przygotowałam risotto z oscypkiem, bobem i kurkami. Doskonale sprawdziła się także w daniu żurawina i tymianek. Zapraszam serdecznie. Naczynie, które widzicie na zdjęciu także kupiłam w górach.

risotto z oscypkiem

Risotto z oscypkiem, bobem i kurkami

Przyrządzenie:

Bób ugotuj al dente, w osolonej wodzie z koperkiem. Odcedź. Po wystudzeniu obierz.

Cebule szalotki pokrój w kostkę.

Kurki dokładnie oczyść i umyj pod zimną wodą. Osusz.

Czosnek pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Smaż kurki około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw pieprzem i niedużą ilością soli (oscypek jest dość słony). Odstaw na bok.

W garnku z grubym dnem rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Wsyp ryż i mieszaj, aż wchłonie masło. Dolej chochlę bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie całość. Dolewaj kolejne porcje bulionu co około 1 minutę, cały czas mieszając. W sumie zajmuje to około 20 minut. Pod koniec wlewania bulionu dodaj plasterki czosnku.

Do risotto dodaj usmażone kurki. Wsyp starty ser, dodaj bób i listki tymianku. Delikatnie wymieszaj całość. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 5 minut. Po tym czasie raz jeszcze wszystko wymieszaj. Oscypek jest dość słony, dlatego nie ma raczej potrzeby solenia potrawy.

Risotto z oscypkiem podawaj z żurawiną. Możesz je także przyozdobić gałązkami tymianku.

Smacznego

risotto z oscypkiem

risotto z oscypkiem

risotto z oscypkiem



Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot