W zeszłym tygodniu odbyła się XII edycja warsztatów z gwiazdą, którą organizuje portal Allaboutlife. Tym razem zaproszona byłam jako jedna ze współprowadzących. Razem z Joasią Biernacką (Ashplumplum) i Rafałem Maserakiem przygotowaliśmy nasze przepisy i gotowaliśmy dania z uczestnikami spotkania, które odbyło się w restauracji Fat Buddha. Zapraszam Was na relację z warsztatów oraz na przepis na risotto grzybowe oraz zupę krem z dyni.
Przywitaliśmy wszystkich, przedstawiliśmy partnerów spotkania i ruszyliśmy do gotowania. Grupa Asi przygotowała sałatkę krabową z paluszków SURIMI, grzańca bezalkoholowego oraz racuchy z owocami. Grupa Rafała mus jabłkowo- gruszkowy rozgrzewający, sałatkę z serem Lazur i smoothie bowl z płatkami MIXIT.
Mój przepis to rozgrzewająca super prosta zupa z dyni, do której wykorzystałam Oryginalny sok o smaku jabłkowym z cynamonem i goździkami. To był bardzo dobry pomysł, bo ten sok świetnie smakuje na ciepło. Doprawiłam ją przyprawą Appetita grubo mielone do warzyw zapiekanych i wyszła świetna zimowa zupa. Moja grupa przygotowała także risotto grzybowe. Użyliśmy do niego suszonych podgrzybków Runoland. Było też wino, którym podlaliśmy risotto i na szczęście do gotowania nie wlaliśmy całego – reszta została dla nas. Ten kto wybrał moją drużynę nie żałował zatem 🙂
To był świetny dzień. Moja grupa była bardzo zaangażowana, co niezwykle mnie cieszyło. Gotowałam ze świetnymi ludźmi w super atmosferze. Poniżej moje przepisy oraz relacja zdjęciowa. Nie mam niestety zdjęć moich potraw. Na warsztatach tak szybko zniknęły, że nikt nie zdążył ich sfotografować. Zdjęcia risotto grzybowe mam, które zrobiłam w domu, bo przygotowywałam je przed spotkaniem.
Risotto grzybowe
Składniki:
- 20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland
- 350 g ryżu do risotto
- 3 cebule szalotki
- około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka masła 82% tłuszczu
- 3 duże łyżki startego parmezanu
- około 250 ml wina białego wytrawnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki
- oliwa z truflą
- sól i pieprz Appetita
Przyrządzenie:
Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny.
Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru powstałego z moczenia grzybów)
i posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto
i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina białego
i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów i mieszaj, aż ryż go wchłonie. Następnie cały czas mieszając wlewaj po 1 chochli wywaru warzywnego cały czas mieszając. Za każdym razem dolewaj porcję jak ryż wchłonie poprzednią.
I tak przez około 30 minut. W połowie gotowania i mieszania dodaj posiekane grzyby
i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlej resztę wina, wymieszaj. Dodaj 3/4 startego parmezanu, 1 dużą łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sok z cytryny do smaku. Wymieszaj całość dokładnie.
Przykryj patelnię pokrywką i odstaw risotto na 5 minut. Po tym czasie podaj risotto gorące posypane parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzewająca super prosta zupa z dyni
Składniki:
- Oryginalny Sok jabłko – imbir
- dynia hokkaido
- przyprawa Appetita Grubo mielone do warzyw zapiekanych
- sok z limonki
- czerwona pasta curry
- mleczko kokosowe
- jogurt naturalny
- ryż jaśminowy
- świeża kolendra
- ziarna do sałatek Mixit
Przyrządzenie:
Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Mix ziaren upraż na suchej patelni. Dynię hokkaido umyj, wydrąż środek z pestkami i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej sokiem jabłkowo – imbirowym Oryginalny Sok. Dopraw przyprawą Appetita i gotuj, aż dynia zmięknie. Wlej mleczko kokosowe i gotuj chwilę razem. Zmiksuj blenderem. Dodaj pastę curry i wlej sok z limonki. Ponownie zblenduj i ewentualnie dopraw przyprawą Appetita bądź dodaj więcej curry (w zależności jak ostre dania lubisz). Do miseczki włóż porcje odcedzonego ryżu. Wlej gorącą zupę z dyni. Zamiast śmietany dodaj do porcji po łyżeczce jogurtu, posyp uprażonymi ziarnami oraz posiekaną świeżą kolendrą.
Zdjęcia w tym poście są autorstwa Jarosława Antoniaka, dziękuję za udostępnienie. W warsztatach brały udział także marki: Oway Polska, Mill Clean i Skipwish oraz Ensoel Electronics. Oway ma cudowne kosmetyki do ciała i włosów, zakochałam się w nich totalnie. Hitem jest świeczka, której wosk to balsam do ciała. Od Skipwish moje dzieci dostały przepiękne bidony, skakały ze szczęścia. Pokażę Wam na moim Instagramie jak tylko uda mi się ich złapać razem w kadrze. Mam też kilka produktów Mill Clean i bardzo się cieszę, bo te preparaty czyszczące cudnie pachną, aż miło będzie ich użyć przy świątecznych porządkach. Allaboutlife dziękuję raz jeszcze za zaproszenie i wspaniały czas z Wami!