Restauracja Venti tre i warsztaty kulinarne

Bardzo lubię Regent Warsaw Hotel i spotkania w nim, bo zawsze jest niezwykle miło, a co najważniejsze dla mnie – baaardzo pysznie. O ostatnim, miodowym spotkaniu przeczytacie tutaj. Tym razem restauracja Venti tre i jej szefowie kuchni Volker Muehrer oraz Dariusz Suchenek, zaprosili mnie na warsztaty „pesto i chleb”.

restauracja venti tre

Restauracja Venti tre i warsztaty kulinarne

Dariusz Suchenek pokazał nam jak w prosty sposób przygotować naprawdę pyszny domowy chleb orkiszowy.

zakwas chlebowy

domowy chleb

restauracja venti - tre

domowy chleb

restauracja venti - tre

Domowy chleb orkiszowy

Składniki:

  • 3,12 kg mąki orkiszowej
  • 0,06 kg żuru lub zakwasu
  • 0,06 kg świeżych drożdży
  • 1,8 l wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć, dobrze mieszając.

Odstawić ciasto do leżakowania na 20 – 30 minut.

Następnie nałożyć ciasto do foremek i odstawić w ciepłe i wilgotne miejsce.

Wyrośnięte chleby wkładamy do piekarnika w temperaturze około 200 stopni.

przewidywany czas pieczenia 35 minut.

Smacznego

Szef kuchni Volker Muehrer robił pesto i marynatę do mięsa i krewetek, które potem przygotowywał na grillu.

Jeśli nie wiecie jak prawidłowo przyrządzić pesto „alla genovese”, bardzo proszę, podaję przepis:

Pesto alla genovese

Składniki (dla 4 osób):

  • 100 g bazylii
  • 1,5 łyżeczki orzeszków pinii
  • 1,5 cząstki czosnku
  • 25 g sera parmezan
  • 25 g sera pecorino
  • 50 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
  • płatki soli morskiej (gruboziarnistej)

Sposób przygotowania:

Bazylię oczyścić pod wodą, odsączyć, a potem oberwać liście.

Orzeszki piniowe uprażyć delikatnie na patelni bez dodatku tłuszczu.

Czosnek obrać i posiekać. Parmezan i pecorino pokroić w kostkę.

Rozgnieść czosnek wraz z solą morską w moździerzu, dodać orzeszki piniowe.

Dodać bazylię w małych porcjach i również rozgnieść.

Pod koniec wrzuć dwa rodzaje sera do pasty i dalej ucierać.

Pastę przełożyć do miski i ucierać z taką ilością oleju, aż masa będzie gładka z widocznymi małymi kawałkami składników.

Podawać pesto ze spaghetti, chlebem tostowym lub pomidorami.

W zamkniętym szklanym naczyniu może być przechowywane w lodówce przez prawie trzy tygodnie.

Smacznego

zielone pesto

Po krótkich lekcjach gotowania i rozmowach z szefami kuchni, uczestnicy spotkania zaproszeni zostali na zewnątrz, na wspólne, pyszne grillowanie.

restauracja venti tre

restauracja venti tre

restauracja Venti tre

Regent Warsaw Hotel

Restauracja Venti – Tre

ul. Belwederska 23

00 -761 Warszawa