Restauracja Belvedere – menu degustacyjne Marcina Przybysza

Marcin Przybysz – Szef Kreatywny w restauracji Belvedere w Warszawie, został niedawno nagrodzony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, prestiżową nagrodą Prix au Chef de l’Avenir (Szef Przyszłości). To ogromne wyróżnienie, jedna z najważniejszych nagród dla każdego Szefa Kuchni. W związku z tym, restauracja Belvedere, Marcin Przybysz i Pastry Chef Rafał Gajownik, przygotowali kolację z menu degustacyjnym, a wina do potraw dobierał sommelier – Piotr Zieliński.

Restauracja Belvedere – menu degustacyjne Marcina Przybysza

Restauracja Belvedere
Restauracja Belvedere

Szef zaprezentował nam 6 – daniowe menu degustacyjne. Kolacja rozpoczęła się od kieliszka Cavy i amouse bouche – tatara z jelenia z kiszoną skorzonerą. Zdjęcie zrobione telefonem, ale sądzę, że mimo to danie wygląda apetycznie 🙂

Restauracja Belvedere
Tatar z jelenia
restauracja Belvedere
Marcin Przybysz
Restauracja Belvedere
Rafał Gajownik
Restauracja Belvedere
Piotr Zieliński

Zaserwowano także pyszne pieczywo: między innymi bułeczki z sepią albo buraczane. Kolejne było danie, które zrobiło na mnie chyba największe wrażenie:  Troć marynowana, zawinięta w marynowanym w solance i occie koprze włoskim, pianka z maślanki, winogrona, nitro grejpfrut, trybula i koperek.

restauracja Belvedere
Troć marynowana

No, dobra 😉 Nie jestem pewna, czy troć była najlepsza, bo oto nadeszło danie cudowne. Nieskomplikowane, fajne połączenie smaków – smardze z kopytkami z sera emilgrana i suszonym czosnkiem niedźwiedzim.

restauracja Belvedere
Kopytka ze smardzami

Potem szef zaserwował consomme z ogonów wołowych z kaszą jęczmienną, warzywami i ogonem wołowym w tempurze.

Restauracja Belvedere
Consomme z ogonów wołowych

Następnie był turbot konfitowany w brązowym maśle z wędzoną wątrobą żabnicy i kaszą quiona.

Restauracja Belvedere
Turbot

Jagnięcina pomorska marynowana w solance z musem z papryki, bakłażan, włoska kapusta zapiekana z kozim serem i czarnuszką i duszona łopatka.

Restauracja Belvedere
Jagnięcina

Pastry Chef Rafał Gajownik na początku zaserwował pre-dessert: piankę bananową z chipsem z kawy, piaskiem z groszku, czekoladą i sosem z kawy.

Restauracja Belvedere
Pianka bananowa

Zwieńczeniem kolacji był sorbet z marakuji z espumą kokosową, galaretką z malibu, gąbką z czekolady i risotto pomarańczowo – waniliowe.

restauracja Belvedere
Sorbet z marakuji

Sommelier Rafał Zieliński do kolacji serwował wina dobrane do potraw. Było bardzo dobrze. Część z tych dań widnieje w regularnym menu restauracji. Z ciekawością wybiorę się do Belvedere, aby spróbować innych pozycji z karty, w jakiś piękny słoneczny dzień, których teraz będzie coraz więcej 🙂

Restauracja Belvedere
Restauracja Belvedere

Restauracja Belvedere

ul. Agrykoli 1, 00-460 Warszawa

*W poście wykorzystałam zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Belvedere. Zdjęcie robione telefonem należy do mnie 😉

 

Belvedere Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato