Ravioli szpinakowe z bobem i chorizo

17 Mar 2014

Po pierwsze i najważniejsze dla mnie ostatnio – kochani wygrałam III półfinał konkursu BlogerChef i tym samym będę uczestniczką finału!!! Radość moja jest niezmierna. Niesamowite uczucia mnie przepełniają. Z moją wspaniałą drużyną przygotowałam krem z białych szparagów z placuszkami ziemniaczano – serowymi i szpinakowy domowy makaron z krewetkami i chorizo. Wszystko pysznie się udało i muszę przygotowywać się do wielkiego finału BlogerChef. Relacja z tego cudownego weekendu już wkrótce. Dzisiaj zapraszam Was na ravioli szpinakowe. Do przygotowania tego dania zainspirował mnie właśnie makaron, który przygotowywałam w konkursie.

ravioli szpinakowe

Ravioli szpinakowe z bobem i chorizo

Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na suchej patelni, aż puści i odparuje całą wodę. Po ostudzeniu zmieszaj go z mąką, jajkami i żóltkiem. Odstaw ciasto na 15 minut przykryte ściereczką.
Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i obierz. Na patelni usmaż chorizo i na koniec dodaj czosnek. Chorizo zmieszaj z bobem, ricottą i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zgnieć wszystko dokładnie widelcem tak, aby powstał farsz do ravioli.
Nadzienie układaj na płatach makaronowych. Przykryj kolejnym płatem i wycinaj ravioli. Pierożki ravioli ugotuj w osolonej wodzie.
Na patelni upraż orzechy włoskie. Dodaj do nich obie śmietanki. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gotowe pierożki ravioli szpinakowe wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Na talerzu układaj ravioli, polej je powstałym sosem orzechowym, posyp świeżo startym serem parmezan i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
 
ravioli szpinakowe
ravioli szpinakowe
ravioli szpinakowe


Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]