Ravioli szpinakowe z bobem i chorizo

17 Mar 2014

Po pierwsze i najważniejsze dla mnie ostatnio – kochani wygrałam III półfinał konkursu BlogerChef i tym samym będę uczestniczką finału!!! Radość moja jest niezmierna. Niesamowite uczucia mnie przepełniają. Z moją wspaniałą drużyną przygotowałam krem z białych szparagów z placuszkami ziemniaczano – serowymi i szpinakowy domowy makaron z krewetkami i chorizo. Wszystko pysznie się udało i muszę przygotowywać się do wielkiego finału BlogerChef. Relacja z tego cudownego weekendu już wkrótce. Dzisiaj zapraszam Was na ravioli szpinakowe. Do przygotowania tego dania zainspirował mnie właśnie makaron, który przygotowywałam w konkursie.

ravioli szpinakowe

Ravioli szpinakowe z bobem i chorizo

Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na suchej patelni, aż puści i odparuje całą wodę. Po ostudzeniu zmieszaj go z mąką, jajkami i żóltkiem. Odstaw ciasto na 15 minut przykryte ściereczką.
Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i obierz. Na patelni usmaż chorizo i na koniec dodaj czosnek. Chorizo zmieszaj z bobem, ricottą i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zgnieć wszystko dokładnie widelcem tak, aby powstał farsz do ravioli.
Nadzienie układaj na płatach makaronowych. Przykryj kolejnym płatem i wycinaj ravioli. Pierożki ravioli ugotuj w osolonej wodzie.
Na patelni upraż orzechy włoskie. Dodaj do nich obie śmietanki. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gotowe pierożki ravioli szpinakowe wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Na talerzu układaj ravioli, polej je powstałym sosem orzechowym, posyp świeżo startym serem parmezan i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
 
ravioli szpinakowe
ravioli szpinakowe
ravioli szpinakowe


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot