Przepisy wigilijne z tradycją

22 Gru 2015

Niedawno miałam zaszczyt i ogromną przyjemność być uczestniczką spotkania, którego organizatorem był Electrolux, a prowadził je szef Maciej Nowicki. Warsztaty z historycznej rekonstrukcji kulinarnej odbyły się w Villi Intrata, położonej na terenie wilanowskiej rezydencji króla Jana III Sobieskiego w WarszawieMaciej od kilku lat zgłębia tajniki zapomnianej kuchni polskiej. Swoją pasję kulinarną łączy z zamiłowaniem do historii. Opowiedział nam o swojej pracy nad interpretacją historycznych przepisów kulinarnych i przygotował przepisy wigilijne, na podstawie których przyrządzaliśmy wyjątkowe, pyszne i przepiękne dania.

Zapraszam do obejrzenia zdjęć z tego wydarzenia oraz oczywiście przekazuję Wam przepisy wigilijne Macieja Nowickiego.

przepisy wigilijne

przepisy wigilijne

przepisy wigilijne

przepisy wigilijne

przepisy wigilijne
przepisy wigilijne

Przepisy wigilijne z tradycją

Ryby z chrzanem i kapustą kiszoną

Przepis dla 4 osób

600 g filetu z jesiotra
300 g kapusty kiszonej
200 ml wywaru warzywnego
100 ml miodu wielokwiatowego
200 g kasztanów pieczonych
50 g korzenia chrzanu
50 g migdałów
100 g masła
1 cytryna
3 gwiazdki anyżowe
szczypta cynamonu
olej
sól/pieprz

Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody, gwiazdki anyżowe oraz cynamon, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 
pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez pół godziny. Jesiotra oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy na 10-15 minut. Wywar warzywny wlewamy do małego rondla, dodajemy migdały, chrzan i gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem, a na końcu blendujemy na gładką masę. Rybę smażymy na oleju razem z pokruszonymi kasztanami po 3-4 minuty z każdej strony. Do kapusty dodajemy miód 
oraz masło, dokładnie mieszamy i serwujemy wraz z rybą polaną sosem migdałowo-chrzanowym.

Śledzie z jajami łososia i octem

Przepis dla 4 osób

4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy
500 g raków
100 g jaj łososia
50 g cukru
2 limonki
1 cytryna
50 ml octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
sól/pieprz
olej

Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy na patelnię i na delikatnym ogniu czekamy do momentu, 
aż zacznie wytwarzać się karmel. Kiedy zacznie on nabierać koloru intensywnego brązu, wlewamy sok z limonki oraz dodajemy pocięty w cienkie plastry czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej 
i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia.

przepisy wigilijne

Potaź migdałowy z limoniami

Przepis dla 4 osób

600 ml esencjonalnego wywaru warzywnego
200 g migdałów płatków
100 g „pustego piernika”
50 ml miodu
10 jaj
50 ml octu jabłkowego
2 limonki
szczypta gałki muszkatołowej
sól/pieprz

Płatki migdałów wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę pieprzu po czym 
na bardzo wolnym ogniu prażymy do momentu, aż nabiorą złotego koloru. 
W tym samym czasie doprowadzamy do wrzenia wywar warzywny i dodajemy do niego migdały, gotujemy przez 15-20 minut. Jaja rozbijamy oddzielając żółtka i białka. Żółtka rozcieramy dokładnie. Do drugiego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę po czym nabierając małą łyżeczką wrzucamy kolejno do gotującej się lekko wody. Piana z białek jest gotowa po 2 minutach gotowania. Wywar warzywny blendujemy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka i rozprowadzamy całość. Dodajemy ocet, sok z limonek oraz miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową.

przepisy wigilijne

Karp w mleku po polsku

Przepis dla 4 osób

600 g filetu karpia
1 kg scorzonery
50 g cukru
50 g masła
2 banie
2 l mleka
3 cebule
1 cytryna
5 goździków
20 g korzenia imbiru
szczypta szafranu

Mleko wlewamy do garnka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy 
w plastry i wraz z goździkami dodajemy do mleka, które delikatnie podgrzewamy, po czym dodajemy nitki szafranu. Następnie mleko odstawiamy na 2-3 godziny, aby ostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, banie obieramy 
ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem 
z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy 
do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 
30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. 
Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut. Dynię przekładamy do kielicha blendera, dodajemy odrobinę mleka z garnka 
i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą.

przepisy wigilijne

Mak au caramel

Przepis dla 4 osób

400 g maku
600 ml mleka
300 ml śmietany 30 %
100 g cukru
100 ml miodu
100 g rodzynek
50 g pistacji
100 ml wódki różanej
8 świeżych fig

Mak płuczemy dokładnie w chłodnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem z odrobiną wody i gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Figi przecinamy na pół, skrapiamy wódką różaną i wkładamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na 15 minut. W tym samym czasie wsypujemy cukier do rondla i na wolnym ogniu karmelizujemy, po czym zalewamy podgrzaną śmietaną i redukujemy do połowy objętości. Rodzynki namaczamy w wódce różanej, siekamy i dodajemy do gotującej się śmietany wraz z wódką. Ugotowany mak mieszamy z miodem, polewamy karmelem, a na koniec dodajemy pieczone figi.

przepisy wigilijne

Przepisy wigilijne z tradycją

przepisy wigilijne

Przepisy wigilijne z tradycją

przepisy wigilijne

przepisy wigilijne

*zdjęcia we wpisie wykorzystałam dzięki uprzejmości organizatora spotkania





This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot