Polędwica wołowa z sosem agrestowym

16 Lip 2014

Polędwica wołowa z sosem agrestowym

Jeśli przeczytaliście moją relację z finału konkursu BlogerChef to wiecie na pewno, że bliżej „zapoznałam” się ostatnio z wołowiną. Dzisiaj chciałam „stworzyć” danie oryginalne i niestandardowe. Zależało mi także na tym, aby wykorzystać jakiś produkt sezonowy. I stanęło na agrest. Jaki cudownie pyszny powstał z niego sos! Puree z topinambura wkomponowało się w danie w 100%. Było pysznie i powrócę na pewno nie raz do tego smaku. Polędwica wołowa poleca się na Wasze stoły.

polędwica wołowa z sosem

Polędwica wołowa z sosem agrestowym

Przyrządzenie:
Kawałki polędwicy wołowej nasmaruj olejem.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj umyty i osuszony agrest i smaż około 5 minut. Dodaj syrop z agawy i zielony pieprz. Smaż 3 minuty. Zmiksuj blenderem na gładki sos.
Topinambur obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Utłucz razem z masłem i zblanszowanym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku. Przykryj i odstaw.
Na talerzu ułóż sałatkę: umytą porcję roszponki, pomidory suszone, serek kozi, kiełki rzodkiewki. Polej ją sosem ze zmieszanej oliwy z oliwek z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posyp orzeszkami ziemnymi.
Steki z polędwicy smaż na bardzo rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Zdejmij i przykryj folią aluminiową na 8 minut. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Pokrój w poprzek włókien na paseczki.
Na talerzu, obok sałatki ułóż plasterki polędwicy wołowej i polej ją sosem z agrestu. Obok połóż porcję puree z topinambura.
Smacznego
polędwica wołowa z sosem
polędwica wołowa z sosem
polędwica wołowa z sosem


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]



[instagram-feed]