Piersi z kurczaka ze szpinakiem

27 Sty 2014

Piersi z kurczaka ze szpinakiem

Po kilku dniach nieobecności – jestem i szybciutko nadrabiam zaległości. Dzieje się u mnie sporo ostatnio. Poznałam mnóstwo wyjątkowych osób, gotowałam także ze wspaniałymi, byłam w pięknych miejscach. Nie wiem kiedy ja Wam to wszystko opiszę – obiecuję, że postaram się jak najszybciej.
Dzisiaj zaczynam jednak od przepisu. Wyjątkowego przepisu. Gdy zastanawiałam się jak przyrządzić piersi z kurczaka, aby nie były nudne, nie przypuszczałam, że wyjdą takie pyszne. Zamarynowałam je w occie balsamicznym z miodem i czosnkiem. Dodatkiem do nich jest szpinak. Ale nie taki jak zawsze. Tym razem skomponowałam go ze smakami, których do tej pory razem nie używałam. Wyszło obłędnie. Polecam.

piersi z kurczaka ze szpinakiem

Piersi z kurczaka ze szpinakiem

Przyrządzenie:
Piersi z kurczaka marynuj w mieszance z octu balsamicznego, miodu, czosnku, soli i pieprzu, minimum 30 minut.
Podgrzej oliwę do smażenia i dodaj liście szpinaku. Przypraw mieszanką przypraw j.w. Dolej mleczko kokosowe. Smaż szpinak aż mleczko w dużej mierze odparuje. Dolej sok z cytryny i oliwę z oliwek z czosnkiem do smaku. Dodaj posiekaną kolendrę i zamieszaj dokładnie.
Kawałki piersi z kurczaka smaż na patelni grillowej z dwóch stron, aż nabiorą ciemno – brązowej barwy (od miodu).
Kurczaka podawaj na porcji szpinaku. Na niego połóż kawałek sera Camembert. Całość posyp mieszanką przypraw j.w. i świeżo posiekaną kolendrą.
Smacznego bardzo
piersi z kurczaka ze szpinakiem
piersi z kurczaka ze szpinakiem
piersi z kurczaka ze szpinakiem
piersi z kurczaka ze szpinakiem


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii “To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]