Pierogi z królikiem i jarmużem

23 Lis 2015

Pierogi są pyszne! Uwielbiam w przeróżnych kombinacjach. Lubię też bardzo mięso z królika. Jest super zdrowe, idealne także dla dzieci. W związku z tym nie musiałam długo zastanawiać się nad tym przepisem. Pierogi z królikiem i jarmużem w sosie maślanym z szałwią wymiatają totalnie. Gotujcie ze mną i zajadajcie się nimi, tak jak moja rodzina i ja.

pierogi z królikiem

Pierogi z królikiem i jarmużem

Pierogi z królikiem i jarmużem

Przyrządzenie:

Mąkę przesiej do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Masło rozpuść w gorącej wodzie. Połącz wodę z mąką i ugnieć ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstaw przykryte wilgotną ściereczką ciasto, na 30 minut.

Mięso z królika zmiel w maszynce do mięsa.

Szalotkę posiekaj. Z liści jarmużu usuń twarde łodygi, liście porwij na mniejsze części rękami.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć szalotkę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj zmielone mięsa z królika. Dopraw solą i pieprzem. Smaż mieszając około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.

W misce wymieszaj przestudzone mięso z królika ze skórką startą z cytryny, serkiem twarogowymi i porwanymi listkami jarmużu. Dodaj jajko. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto ugniataj jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Sklejaj pierogi i układaj na desce podsypanej mąką.

Pierogi z królikiem i jarmużem gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj listki szałwii i dopraw solą i pieprzem. Pierogi zanurzaj w sosie maślano – szałwiowym z dwóch stron po około 1 minucie, na średnim ogniu. Pierogi podawaj gorące, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

pierogi z królikiem

Pierogi z królikiem i jarmużem

pierogi z królikiem

Pierogi z królikiem i jarmużem

pierogi z królikiem

Pierogi z królikiem i jarmużem

*Serwetki, które widzicie na zdjęciach możecie kupić na stronie skandynawskie.pl – są niezwykle miłe w dotyku i piękne, polecam bardzo 🙂

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pierogi z królikiem i jarmużem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot