Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą i bobem

14 Lip 2017

Przebywam obecnie nad morzem. W Ustroniu Morskim przy wyjściu na plażę znalazłam miejsce, w którym można kupić przepyszne świeże ryby wędzone. Uwielbiam halibuta wędzonego, a tam przygotowują go idealnie – rozpływające się w ustach, delikatne, nie przesolone (co często się niestety zdarza) mięso ryby. Ten smak zainspirował mnie do przygotowania kolejnego przepisu w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, a ja z przyjemnością biorę w niej udział. Postanowiłam przygotować pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną perłową i bobem, na który mamy teraz sezon. Jako dodatek przyrządziłam sos cytrynowo – koperkowy na bulionie przyrządzonym na warzywach, smażonej skórce i ościach z wędzonego halibuta.

Zdjęcia robiłam na falochronie na plaży. Miałam pomocniczki – mamę i córeczki. Żaden pieróg się nie ostał, bo od razu po zrobieniu zdjęć zjadłyśmy je wszystkie. Muszę Wam przyznać, że tak naprawdę ja z mamą zjadłyśmy jednego na pół, a resztę zjadły moje dziewczynki. Pierogi tak im zasmakowały, że pytają kiedy zrobię ponownie takie same. Nie mam wyjścia, muszę przygotować je szybko, póki mamy sezon na bób.

pierogi z halibutem wędzonym

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

Przyrządzenie:

Przygotuj bulion na sos. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Halibuta obierz ze skóry oraz oddziel ości od mięsa. Skórę wraz z ośćmi wrzuć na patelnię i usmaż. Przełóż do garnka. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad gazem lub na suchej patelni, jeśli masz kuchenkę elektryczną bądź indukcyjną. Dodaj do garnka z usmażoną skórą i ośćmi. Warzywa umyj zimną wodą, obierz i razem z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i ziarnami pieprzu dodaj do garnka. Zalej całość wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Gotuj bulion, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zredukuj, aż zmniejszy swoją pojemność o ponad cztery razy i stanie się gęsty i intensywny w smaku. Następnie przecedź bulion. Dodaj posiekany koperek, wlej sok z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj sos i ewentualnie dolej więcej soku z cytryny. Na koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Bób umyj zimną wodą i przełóż do garnka wraz z umytym koprem. Zalej wodą. Posól i ugotuj. Odcedź, ostudź i obierz ze skórek. Przełóż do miski z mięsem halibuta, w której będziesz przygotowywać farsz. Widelcem rozgnieć bób z rybą.

Kaszę jęczmienną opłucz zimną wodą i przełóż do garnka. Zalej wodą, posól i ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź. Także dodaj do miski z farszem.

Do farszu dodaj także skórkę startą z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie.

Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Pierogi z halibutem wędzonym podawaj gorące polane ciepłym sosem.

Smacznego

pierogi z halibutem wędzonym

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

pierogi z halibutem wędzonym

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

pierogi z halibutem wędzonym

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

pierogi z halibutem wędzonym

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

pierogi z halibutem wędzonym

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

pierogi z halibutem wędzonym

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą i bobem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Gołąbki ze szpinakiem

Czy Twoja rodzina tak jak moja uwielbia gołąbki? Wszyscy zawsze zajadamy się ze smakiem jak są na obiad. Pyszne tradycyjne przygotowuje mój tata i moja babcia. Kilka razy przyrządzałam w różnych kombinacjach, z różnymi składnikami. Tym razem pomyślałam, że zrobię gołąbki ze szpinakiem, kaszą orkiszową, mięsem wołowym i kurkami. Podałam je zawinięte w liście kapusty […]

Zupa z pieczonej papryki z soczewicą

Zupa z pieczonej papryki to bardzo pożywna i zdrowa propozycja na obiad. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Oprócz czerwonej pieczonej papryki drugim głównym składnikiem jest czerwona soczewica. Razem z pomidorami i sokiem z limonki tworzą pyszną i bogatą w smaku zupę. Całość idealnie smakuje z kaszą jęczmienną, chipsami z jarmużu, prażonymi pestkami słonecznika i kleksem […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot