Pierogi ruskie

20 Paź 2016

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych pierogów. Mogę ich zjeść ogromne ilości. Po wyjeździe ziemniaczanym z Europlant i Chopin Vodka (o tej wyprawie przeczytacie tutaj), miałam między innymi zapas ziemniaków odmiany Omega. Są one idealne są na farsz do pierogów ruskich. O typach i odmianach ziemniaków natomiast możecie przeczytać tutaj

Przygotowanie ciasta, farszu i lepienie pierogów zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto go poświęcić. Smak delikatnego ciasta, przepysznego farszu i okrasy z wędzonego boczku jest obłędny.

pierogi ruskie

Pierogi ruskie z okrasą z boczku wędzonego i cebuli

Pierogi ruskie z okrasą z boczku wędzonego

Przyrządzenie:

Przygotuj ciasto. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Rozgnieć widelcem, praską bądź tłuczkiem do kartofli. Odstaw do ostygnięcia.

Cebule obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj cebule. Posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaż cebulę, aż się lekko zarumieni.

W misce wymieszaj ostygnięte ziemniaki z serem białym. Dodaj cebulę z patelni. Dopraw całość solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Farsz dokładnie wymieszaj widelcem.

Ciasto rozwałkuj cienko (ja do rozwałkowania używam maszynki do makaronu), szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Aby łatwiej zlepić ciasto, delikatnie posmaruj brzegi zwilżonym wodą palcem. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Przygotuj okrasę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek także pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Dodaj boczek i smaż około 5 minut. Wrzuć cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż boczek i cebulka się zarumienią.

Pierogi podawaj gorące z okrasą z boczku wędzonego i cebulki.

Smacznego

pierogi ruskie

Ruskie pierogi z okrasą z boczku i cebuli

pierogi ruskie

Ruskie pierogi z okrasą z boczku wędzonego i cebuli

pierogi ruskie

Ruskie pierogi z okrasą z boczku wędzonego

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pierogi ruskie
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]

Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot