Pierogi maultaschen po mojemu

4 Paź 2013

Dzisiaj serdecznie zapraszam Was do Niemiec. Pierogi maultaschen, bo nimi Was częstuję, to pierogi przypominające kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe. Nadziewa się je farszem z mielonego mięsa, wędzonki, szpinaku i cebuli. Jest to bardzo popularne danie niemieckie. Podawane są w rosole albo podsmażone na patelni z cebulą i jajkami.
Ja jednak postanowiłam podać je z kurkami, które są przecież tak uwielbiane przez Niemców. Do kurek dodałam cebulkę i śmietanę.
Połączenie smaków okazało się perfekcyjne.
Zapraszam.

Pierogi maultaschen

Pierogi maultaschen

Pierogi maultaschen po mojemu

Przyrządzenie:
Mięso mielone usmaż na oliwie. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Boczek usmaż do chrupkości, cebulę aby nabrała złotego koloru.
Na oliwie krótko podsmaż czosnek i dodaj szpinak. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zamieszaj dokładnie i podsmaż, aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Gdy wystygnie, posiekaj go delikatnie.
Zmieszaj razem mięso, boczek, cebulę i szpinak. Ewentualnie dopraw do smaku.
Dodaj sól do mąki. Zrób wgłębienie i wbij jajka. Zagniataj ciasto i stopniowo dolewaj wodę, tyle ile potrzeba, aby łatwo się wyrabiało. Ugnieć ciasto, aby było zwarte i gładkie.
Rozwałkuj dość cienko i pokrój na kwadraty o wymiarach 10 cm x 10 cm.
Na każdym kwadracie układaj po łyżeczce farszu. Zagniataj na kształt prostokąta.
Pierogi maultaschen

Pierogi maultaschen

W dużym garnku zagotuj wodę i posól. Gotuj pierożki – 2 -3 minuty od wypłynięcia.
W międzyczasie na oliwie usmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kurki, sól i pieprz. Smaż około 5 minut na dość wysokim ogniu często mieszając. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i zamieszaj. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
Na gotowe pierożki nałóż porcję kurek i posyp szczypiorem.
Guten Appetit!
Pierogi maultaschen

Pierogi maultaschen

Pierogi maultaschen

Pierogi maultaschen

Pierogi maultaschen

Pierogi z mięsem i sosem z kurek

 
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pierogi maultaschen
Dodano
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot