Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

26 Lis 2020

Kolejny tydzień z projektem Naturalnie Bałtyckie i na blogu zagościł śledź. Pomyślałam, że przygotuję go inaczej niż zwykle i powstała pasta ze śledzia. Przepis posty w wykonaniu, a efekt niezwykle zaskakujący. Do tego stopnia, że wszystkie grzanki z pastą zjadły moje dzieci, które nigdy w życiu nie zjadłyby śledzia. Co cieszy podwójnie, bo śledzie są bardzo zdrowe, o czym przeczytacie klikając tutaj.

Naturalnie Bałtyckie
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

Pan śledź

Śledź bałtycki osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki. Za kilka dni Andrzejki, dlatego tym bardziej warto przyjrzeć się mojej propozycji 😉

Naturalnie Bałtyckie
Śledź bałtycki

Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

Przyrządzenie:

Świeże śledzie wypatrosz, odetnij głowy, wytnij filety i odetnij skórę. Umyj dokładnie zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Czosnek i suszone papryczki peperoncino drobno posiekaj.

Kromki chleba posmaruj dość grubo masłem (masła nigdy za dużo) i połóż na patelni do grillowania bądź w opiekaczu, tak, aby były rumiane i chrupiące.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek i papryczki i smaż chwilę mieszając. Dodaj filety ze śledzia. Posól całość i smaż około 10 minut mieszając. Mięso śledzia musi się całkowicie rozpaść na małe kawałeczki i lekko przyrumienić. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Grzanki obficie posmaruj pastą ze śledzia i posyp jeszcze listkami kolendry. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Podawaj od razu z cząstkami cytryny, bo po skropieniu sokiem smakują przewybornie.

Smacznego

Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Naturalnie Bałtyckie
Grzanki z pastą ze śledzia
Naturalnie Bałtyckie
Grzanki z pastą ze śledzia

Idealna deska na Andrzejki

Naturalnie Bałtyckie
Przystawkowa deska dla dwóch osób

O, przepraszam, podobno śledzik lubi pływać… teraz idealna deska na Andrzejki 😉

Naturalnie Bałtyckie
Andrzejkowa deska

Przepis powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Jedzmy zdrowo, jedzmy ryby bałtyckie!

Naturalnie Bałtyckie
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Spring rolls z dorszem

W dzisiejszym poście przedstawiam Wam przepis na nieco inny pomysł na rybę. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie kolejnym wyzwaniem było przygotowanie przepisu z dorszem bałtyckim. Przyrządziłam zatem spring rolls z dorszem, warzywami i domowym majonezem. Ależ to wyszło pysznie! Raduje mnie to podwójnie, bo także dzieci zajadały ze smakiem, co zawsze jest […]

Śledzie z żurawiną

Projekt Naturalnie Bałtyckie i na Walentynki proponuję przygotować śledzie z żurawiną. Powszechnie wiadomo, że naturalnym afrodyzjakiem są ostrygi. A wiedzieliście, że śledzie również? Dzięki nim zapobiegniemy rozwojowi miażdżycy, a jak wykazali naukowcy z University of South Carolina School of Medicine, im więcej cholesterolu i związanej z nim miażdżycy, tym większe ryzyko zaburzeń erekcji. Ach, te […]