26 Lis 2020
Kolejny tydzień z projektem Naturalnie Bałtyckie i na blogu zagościł śledź. Pomyślałam, że przygotuję go inaczej niż zwykle i powstała pasta ze śledzia. Przepis posty w wykonaniu, a efekt niezwykle zaskakujący. Do tego stopnia, że wszystkie grzanki z pastą zjadły moje dzieci, które nigdy w życiu nie zjadłyby śledzia. Co cieszy podwójnie, bo śledzie są bardzo zdrowe, o czym przeczytacie klikając tutaj.
Śledź bałtycki osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki. Za kilka dni Andrzejki, dlatego tym bardziej warto przyjrzeć się mojej propozycji 😉
Świeże śledzie wypatrosz, odetnij głowy, wytnij filety i odetnij skórę. Umyj dokładnie zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Czosnek i suszone papryczki peperoncino drobno posiekaj.
Kromki chleba posmaruj dość grubo masłem (masła nigdy za dużo) i połóż na patelni do grillowania bądź w opiekaczu, tak, aby były rumiane i chrupiące.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek i papryczki i smaż chwilę mieszając. Dodaj filety ze śledzia. Posól całość i smaż około 10 minut mieszając. Mięso śledzia musi się całkowicie rozpaść na małe kawałeczki i lekko przyrumienić. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Grzanki obficie posmaruj pastą ze śledzia i posyp jeszcze listkami kolendry. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Podawaj od razu z cząstkami cytryny, bo po skropieniu sokiem smakują przewybornie.
Smacznego
Przepis powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Jedzmy zdrowo, jedzmy ryby bałtyckie!
W dzisiejszym poście przedstawiam Wam przepis na nieco inny pomysł na rybę. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie kolejnym wyzwaniem było przygotowanie przepisu z dorszem bałtyckim. Przyrządziłam zatem spring rolls z dorszem, warzywami i domowym majonezem. Ależ to wyszło pysznie! Raduje mnie to podwójnie, bo także dzieci zajadały ze smakiem, co zawsze jest […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i na Walentynki proponuję przygotować śledzie z żurawiną. Powszechnie wiadomo, że naturalnym afrodyzjakiem są ostrygi. A wiedzieliście, że śledzie również? Dzięki nim zapobiegniemy rozwojowi miażdżycy, a jak wykazali naukowcy z University of South Carolina School of Medicine, im więcej cholesterolu i związanej z nim miażdżycy, tym większe ryzyko zaburzeń erekcji. Ach, te […]