Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

26 Lis 2020

Kolejny tydzień z projektem Naturalnie Bałtyckie i na blogu zagościł śledź. Pomyślałam, że przygotuję go inaczej niż zwykle i powstała pasta ze śledzia. Przepis posty w wykonaniu, a efekt niezwykle zaskakujący. Do tego stopnia, że wszystkie grzanki z pastą zjadły moje dzieci, które nigdy w życiu nie zjadłyby śledzia. Co cieszy podwójnie, bo śledzie są bardzo zdrowe, o czym przeczytacie klikając tutaj.

Naturalnie Bałtyckie
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

Pan śledź

Śledź bałtycki osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki. Za kilka dni Andrzejki, dlatego tym bardziej warto przyjrzeć się mojej propozycji 😉

Naturalnie Bałtyckie
Śledź bałtycki

Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

Przyrządzenie:

Świeże śledzie wypatrosz, odetnij głowy, wytnij filety i odetnij skórę. Umyj dokładnie zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Czosnek i suszone papryczki peperoncino drobno posiekaj.

Kromki chleba posmaruj dość grubo masłem (masła nigdy za dużo) i połóż na patelni do grillowania bądź w opiekaczu, tak, aby były rumiane i chrupiące.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek i papryczki i smaż chwilę mieszając. Dodaj filety ze śledzia. Posól całość i smaż około 10 minut mieszając. Mięso śledzia musi się całkowicie rozpaść na małe kawałeczki i lekko przyrumienić. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Grzanki obficie posmaruj pastą ze śledzia i posyp jeszcze listkami kolendry. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Podawaj od razu z cząstkami cytryny, bo po skropieniu sokiem smakują przewybornie.

Smacznego

Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Naturalnie Bałtyckie
Grzanki z pastą ze śledzia
Naturalnie Bałtyckie
Grzanki z pastą ze śledzia

Idealna deska na Andrzejki

Naturalnie Bałtyckie
Przystawkowa deska dla dwóch osób

O, przepraszam, podobno śledzik lubi pływać… teraz idealna deska na Andrzejki 😉

Naturalnie Bałtyckie
Andrzejkowa deska

Przepis powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Jedzmy zdrowo, jedzmy ryby bałtyckie!

Naturalnie Bałtyckie
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Pomysł na pyszne kanapki

Beaujolais Nouveau to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. Obchodzi się je na całym świecie od 1985 roku w trzeci czwartek listopada. W tym roku wypada już 15 listopada, a więc za chwilę nadchodzi czas na świętowanie! Postanowiłam ten dzień uczcić w gronie moich przyjaciółek, zrobimy sobie babski wieczór. Jak babskie spotkanie to wino […]

Śledzie matias z kimchi

Lubicie śledzie? Ja bardzo. Muszę jednak przyznać, że te, które prezentuję Wam w tym wpisie są wyjątkowe, najlepsze zdecydowanie. Połączenie śledzi z kimchi to oczywiście wspaniała sprawa, ale po pierwsze jakich śledzi? Otóż przedstawiam Wam prawdziwe holenderskie śledzie matias z certyfikatem MSC. Miałam przyjemność próbować takich po raz pierwszy i wiem, że już żadnych innych […]