Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

Kolejny tydzień z projektem Naturalnie Bałtyckie i na blogu zagościł śledź. Pomyślałam, że przygotuję go inaczej niż zwykle i powstała pasta ze śledzia. Przepis posty w wykonaniu, a efekt niezwykle zaskakujący. Do tego stopnia, że wszystkie grzanki z pastą zjadły moje dzieci, które nigdy w życiu nie zjadłyby śledzia. Co cieszy podwójnie, bo śledzie są bardzo zdrowe, o czym przeczytacie klikając tutaj.

Naturalnie Bałtyckie
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

Pan śledź

Śledź bałtycki osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki. Za kilka dni Andrzejki, dlatego tym bardziej warto przyjrzeć się mojej propozycji 😉

Naturalnie Bałtyckie
Śledź bałtycki

Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

Przyrządzenie:

Świeże śledzie wypatrosz, odetnij głowy, wytnij filety i odetnij skórę. Umyj dokładnie zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Czosnek i suszone papryczki peperoncino drobno posiekaj.

Kromki chleba posmaruj dość grubo masłem (masła nigdy za dużo) i połóż na patelni do grillowania bądź w opiekaczu, tak, aby były rumiane i chrupiące.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek i papryczki i smaż chwilę mieszając. Dodaj filety ze śledzia. Posól całość i smaż około 10 minut mieszając. Mięso śledzia musi się całkowicie rozpaść na małe kawałeczki i lekko przyrumienić. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Grzanki obficie posmaruj pastą ze śledzia i posyp jeszcze listkami kolendry. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Podawaj od razu z cząstkami cytryny, bo po skropieniu sokiem smakują przewybornie.

Smacznego

Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Naturalnie Bałtyckie
Grzanki z pastą ze śledzia
Naturalnie Bałtyckie
Grzanki z pastą ze śledzia

Idealna deska na Andrzejki

Naturalnie Bałtyckie
Przystawkowa deska dla dwóch osób

O, przepraszam, podobno śledzik lubi pływać… teraz idealna deska na Andrzejki 😉

Naturalnie Bałtyckie
Andrzejkowa deska

Przepis powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Jedzmy zdrowo, jedzmy ryby bałtyckie!

Naturalnie Bałtyckie
  • 6 śledzi bałtyckich
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • płatki suszonej papryczki peperoncino (ilość zależy od tego jaką ostrość lubisz)
  • sól
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka dobrego przecieru pomidorowego
  • 3 kromki świeżego chleba ciemnego z ziarnami
  • masło do smarowania chleba
  • oliwa z oliwek do skropienia grzanek
  • cząstki cytryny do podania