Pasta z bobu z boczkiem i czosnkiem

10 Lip 2015

Bób w każdej postaci mnie powala. Zawsze i wszędzie mogę i chcę go jeść. Całą zimę myślę o nim, więc jak już wreszcie jest korzystam z dobrodziejstw natury i zjadam w ilościach niemierzalnych (albo lepiej ich nie mierzyć). No to tak. Przygotowałam mega prostą w wykonaniu i niesamowicie odjazdową pastę do chleba.
Pasta z bobu z chrupiącym boczkiem i z dużą ilością czosnku oczywiście. Do niej świeża mięta, wysokiej jakości oliwa z oliwek i uprażone orzeszki pinii. Mega smak. Nic więcej nie piszę. Spójrzcie na te foty.

pasta z bobu

Pasta z bobu z boczkiem i czosnkiem

Przyrządzenie:

Bób ugotuj z koperkiem w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Koper wyrzuć. Bób obierz ze skórek.

Czosnek posiekaj drobno.

Listki mięty także posiekaj.

Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni do chrupkości. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Wylej tłuszcz z patelni. Wrzuć boczek z powrotem na patelnię i dodaj czosnek. Smaż razem około 30 sekund i zdejmij z ognia.

Do bobu wlej oliwę z oliwek, sos Tabasco i dodaj miętę. Zmiksuj blenderem. Nie musi to być bardzo dokładnie zmiksowana pasta. Jeśli zostanie kilka kawałeczków bobu to fajnie 🙂 Dodaj boczek z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Ewentualnie dopraw solą.

Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

Pastę z bobu przełóż do naczynia. Możesz udekorować kilkoma kawałkami bobu i listkami mięty. Posyp orzeszkami pinii, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pasta z bobu z czosnkiem i chrupiącym boczkiem idealnie smakuje z dobrym świeżym chlebem.

Smacznego

pasta z bobu

pasta z bobu

pasta z bobu



Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Chrupiące bagietki jak w hiszpańskich tapas barach

Hiszpanię kocham za klimat, krajobraz, ludzi, język, wino i oczywiście jedzenie! Zazdroszczę Hiszpanom codziennego dostępu do świeżych ryb i owoców morza, uwielbiam ich sery, szynki i kiełbasę. Paellę, tapasy i tortillę. Na śniadanie wybieram się zawsze do kawiarni na cudowną bagietkę z hiszpańską szynką i kawę. Nic więcej nie potrzeba. Ich pieczywo ma tak wyjątkowy smak, że […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot