Panna Cotta z sosem truskawkowym

23 Lut 2014

W dniach 04.03 – 16.03 2014 r., w hipermarkecie E.Leclerc w Radomiu będzie odbywał się festiwal kuchni włoskiej. Z przyjemnością przygotowałam przepisy, które znajdą się jutro w gazetce sklepu. Pierwszy z nich – Panna Cotta, to klasyka kuchni włoskiej. Jest niezwykle pyszny, a w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Wprost rozpływa się w ustach. Oczywiście dodatki możecie zmienić – inny sosik, inne orzechy, może jakieś owoce?
Zapraszam.

panna cotta

Panna Cotta z sosem truskawkowym

Przyrządzenie:
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut.
Laskę wanili przekrój na pół i wydrąż ze środka ziarenka.
Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Dodaj cukier, laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewaj mieszając, aż się cukier rozpuści.
Dolej 1 łyżkę likieru i doprowadź do zagotowania, następnie zdejmij rondelek z ognia.
Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie, aż się żelatyna rozpuści.
Rozlej mieszankę do 4 naczynek i odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie przykryj je folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
Na patelnię wyłóż mrożone truskawki, dolej 2 łyżki likieru Cointreau i podgrzej. Gdy będą dobrze ciepłe dodaj miód. Zamieszaj sos ii gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. Sos zmiksuj blenderem.
Panna Cottę wyłóż na talerzyk. Polej sosem truskawkowym i posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego

panna cotta
panna cotta
panna cotta




This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot