Panna Cotta z sosem truskawkowym

23 Lut 2014

W dniach 04.03 – 16.03 2014 r., w hipermarkecie E.Leclerc w Radomiu będzie odbywał się festiwal kuchni włoskiej. Z przyjemnością przygotowałam przepisy, które znajdą się jutro w gazetce sklepu. Pierwszy z nich – Panna Cotta, to klasyka kuchni włoskiej. Jest niezwykle pyszny, a w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Wprost rozpływa się w ustach. Oczywiście dodatki możecie zmienić – inny sosik, inne orzechy, może jakieś owoce?
Zapraszam.

panna cotta

Panna Cotta z sosem truskawkowym

Przyrządzenie:
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut.
Laskę wanili przekrój na pół i wydrąż ze środka ziarenka.
Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Dodaj cukier, laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewaj mieszając, aż się cukier rozpuści.
Dolej 1 łyżkę likieru i doprowadź do zagotowania, następnie zdejmij rondelek z ognia.
Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie, aż się żelatyna rozpuści.
Rozlej mieszankę do 4 naczynek i odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie przykryj je folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
Na patelnię wyłóż mrożone truskawki, dolej 2 łyżki likieru Cointreau i podgrzej. Gdy będą dobrze ciepłe dodaj miód. Zamieszaj sos ii gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. Sos zmiksuj blenderem.
Panna Cottę wyłóż na talerzyk. Polej sosem truskawkowym i posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego

panna cotta
panna cotta
panna cotta




[instagram-feed]