Musztardowa tarta

6 Sie 2014

Najmilsi moi odkryłam przepyszną musztardę. Develey zawsze smakowały mi najbardziej, nr 1 Dijon, ale ta jest totalnie wyjątkowa. To połączenie musztardy z sosem Tabasco®. Smakuje mi oczywiście w połączeniu z parówkami, kiełbaskami czy mięsem z grilla. Dzisiejszego dnia jednak, z okazji jej dnia, dodałam musztardę do tarty. Powstała musztardowa tarta – boskie danie, na które serdecznie Was zapraszam.

musztardowa tarta

Musztardowa tarta z boczkiem, pomidorami suszonymi i karczochami

Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Wymieszaj ze sobą składniki na sos i dopraw.
Boczek usmaż na suchej patelni, aż stanie się chrupki i nabierze złocistej barwy. Odsącz na ręczniku papierowym.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto. Połóż boczek, kapary, pomidory suszone i karczochy. Całość zalej sosem musztardowym z Tabasco®.
Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut, aż sos się zetnie i leciutko przyrumieni.
Tartę przystrój gałązkami świeżego tymianku. Musztardowa tarta gotowa do jedzenia.
Smacznego!:

musztardowa tarta
musztardowa tarta
musztardowa tarta
musztardowa tarta


Filety z turbota w sosie z krewetkami

W poprzednim moim wpisie pisałam Wam o moim przystąpieniu do projektu Naturalnie Bałtyckie. Tutaj zapraszam Was na pierwszy przepis z rybą bałtycką, który powstał właśnie w związku z tą akcją. Na początek turbot, a właściwie filety z turbota. Usmażone na maśle klarowanym podałam z szafranowym sosem z krewetek i puree ziemniaczanym ze szczypiorem. Danie kompletne, […]

Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]