Mini pizza

Uwielbiam pizzę! Taką na cieniutkim chrupiącym cieście – prawdziwą włoską. Ważne też są dodatki. Muszą być wysokiej jakości i istotne jest, aby były dobrze ze sobą skomponowane. W kuchni nie lubię nudy, dlatego dzisiaj postanowiłam przyrządzić nie jedną pizzę, a wiele wersji mini. Każda mini pizza z innymi dodatkami, w różnych smakach i kolorach. Cudowności! Oczywiście to są tylko propozycje. Mini pizze przygotujcie z czym tylko chcecie – co lubicie najbardziej.

mini pizza
mini pizze

Mini pizza

Przyrządzenie:

Mąkę przesiej przez sitko.
Rozkruszone drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody z cukrem. Odstaw na chwilę.
Sól rozpuść w pozostałej wodzie. Dolej do mąki. Wlej także drożdże. Zagniataj ciasto, a gdy będzie prawie gotowe – dolej oliwę z oliwek Extra Vergine. Zagnieć aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 – 3 godziny, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj sobie resztę potrzebnych składników.
W garnuszku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dolej wino i duś, aż odparuje. Dodaj pomidory z puszki, posiekane ząbki czosnku i cukier. Zamieszaj dokładnie. Dodaj suszone oregano, sól i pieprz. Duś około 10 minut na średnim ogniu. Zmiksuj sos i ewentualnie dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekane listki bazylii.
Pięknie pachnące wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj lub „rozpłaszcz” je palcami, na stolnicy posypanej semoliną lub mąką. Od Ciebie zależy jak grube będzie ciasto. Przygotuj je tak jak lubisz najbardziej.
Piekarnik nastaw na najwyższą temperaturę z opcją grzania góra – dół. W moim piekarniku to aż 300 stopni. Jeśli nie możesz uzyskać tak wysokiej temperatury to nie szkodzi – pizze będą się trochę dłużej piekły.
Każdy placek połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj warstwą sosu pomidorowego. Następny zawsze powinien być ser mozzarella. Potem Twoje ulubione dodatki i na wierzch niewielka ilość świeżo startego sera Parmezan.
Blachę z mini pizzami wstaw do piekarnika i piecz, aż będą gotowe – ser się rozpuści, a ciasto pięknie się przypiecze.
Każda mini pizza smakuje wyśmienicie jeszcze gorąca, prosto z piekarnika.
Smacznego
mini pizza
mini pizza
mini pizza
mini pizza
mini pizza

ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 50 dag mąki typ 550
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra Vergine
  • semolina – jeśli nie masz, podsyp ciasto po prostu mąką
sos pomidorowy:
  • puszka całych pomidorów wraz z zalewą
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki wina białego wytrawnego
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • suszone oregano
  • świeżo posiekane listki bazylii
  • sól i pieprz
nadzienie nr 1:
  • porwany ser mozzarella
  • szynka
  • pokrojona w paseczki cukinia
  • sparzone wrzątkiem kapary
  • ser Camembert pokrojony na mniejsze kawałki
  • starty ser Parmezan na wierzch

nadzienie nr 2:

  • porwany ser mozzarella
  • świeże liście szpinaku podsmażone na maśle klarowanym z czosnkiem, solą i pieprzem
  • szynka parmeńska
  • rukola
  • starty ser Parmezan na wierzch
nadzienie nr 3:
  • porwany ser mozzarella
  • kiełbasa chorizo pokrojona w plasterki
  • plasterki zielonych oliwek z papryką
  • paseczki czerwonej papryki
  • świeże listki oregano
  • starty ser Parmezan na wierzch
nadzienie nr 4:
  • porwany ser mozzarella
  • świeże liście szpinaku podsmażone na maśle klarowanym z czosnkiem, solą i pieprzem
  • pomidory suszone pokrojone w paseczki
  • ser gorgonzola pokrojony na mniejsze kawałki
  • starty ser Parmezan na wierzch
nadzienie nr 5:
  • porwany ser mozzarella
  • pieczarki podsmażone na maśle klarowanym z pokrojoną w półkrążki cebulą
  • kiełbasa wiejska pokrojona w plasterki
  • zielony groszek
  • starty ser Parmezan na wierzch
nadzienie nr 6 (skromne, specjalnie dla moich dzieci – to ich ulubione smaki na pizzy):
  • porwany ser mozzarella
  • szynka
  • paseczki czerwonej papryki
  • starty ser Parmezan na wierzch
nadzienie nr 7:
  • porwany ser mozzarella
  • kiełbasa chorizo pokrojona w plasterki
  • plasterki zielonych oliwek z papryką
  • zielone szparagi z zalewy octowej przelane wrzątkiem
  • pokruszony ser feta
  • starty ser Parmezan na wierzch