Makaronowa zapiekanka ze szparagami

2 Cze 2014

Sezon szparagowy w pełni! Chcąc wykorzystać ten pyszny czas staram się „wkręcić” szparagi w prawie każde danie, które przygotowuję w tym okresie. Dzisiaj jest makaronowa zapiekanka ze szparagami. Cudowności! – zobaczcie sami.

makaronowa zapiekanka

Makaronowa zapiekanka ze szparagami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
Szynkę serrano pokrój na mniejsze kawałki.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Szparagi umyj i odetnij zgrubiałe końcówki.
Ser gorngonzola pokrój w kostkę.
Do rondelka dodaj pomidory, oliwę z oliwek, 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zmiksuj sos. Dodaj świeże zioła i zamieszaj. Odstaw.
Szynkę podsmaż na suchej patelni. Zdejmij, gdy tłuszcz się wytopi.
Na tłuszczu z szynki podsmaż pieczarki. Dopraw je solą i pieprzem i zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnku i po chwili liście szpinaku. Smaż, aż zmniejszą swoją objętość. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Odcedzony makaron zmieszaj z sosem pomidorowym.
W naczyniu do zapiekania ułóż po kolei: porcję makaronu, szpinak, szynkę serrano, pieczarki, ser gorgonzola, szpinak i cieciorkę. Posyp połową sera old Amsterdam. Połóż drugą porcję makaronu, szparagi i posyp zapiekankę resztą sera Old Amsterdam. Przykryj naczynie do zapiekania folią aluminiową.
Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz, aż ser na górze się roztopi i lekko zarumieni.
Makaronowa zapiekanka najlepiej smakuje na gorąco.
Smacznego
makaronowa zapiekanka
makaronowa zapiekanka
makaronowa zapiekanka
Czas na szpinak 4!


Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]