Makaronowa zapiekanka ze szparagami

2 Cze 2014

Sezon szparagowy w pełni! Chcąc wykorzystać ten pyszny czas staram się “wkręcić” szparagi w prawie każde danie, które przygotowuję w tym okresie. Dzisiaj jest makaronowa zapiekanka ze szparagami. Cudowności! – zobaczcie sami.

makaronowa zapiekanka

Makaronowa zapiekanka ze szparagami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
Szynkę serrano pokrój na mniejsze kawałki.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Szparagi umyj i odetnij zgrubiałe końcówki.
Ser gorngonzola pokrój w kostkę.
Do rondelka dodaj pomidory, oliwę z oliwek, 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zmiksuj sos. Dodaj świeże zioła i zamieszaj. Odstaw.
Szynkę podsmaż na suchej patelni. Zdejmij, gdy tłuszcz się wytopi.
Na tłuszczu z szynki podsmaż pieczarki. Dopraw je solą i pieprzem i zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnku i po chwili liście szpinaku. Smaż, aż zmniejszą swoją objętość. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Odcedzony makaron zmieszaj z sosem pomidorowym.
W naczyniu do zapiekania ułóż po kolei: porcję makaronu, szpinak, szynkę serrano, pieczarki, ser gorgonzola, szpinak i cieciorkę. Posyp połową sera old Amsterdam. Połóż drugą porcję makaronu, szparagi i posyp zapiekankę resztą sera Old Amsterdam. Przykryj naczynie do zapiekania folią aluminiową.
Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz, aż ser na górze się roztopi i lekko zarumieni.
Makaronowa zapiekanka najlepiej smakuje na gorąco.
Smacznego
makaronowa zapiekanka
makaronowa zapiekanka
makaronowa zapiekanka
Czas na szpinak 4!


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot