Łosoś z puree z batatów z surówką z selera

23 Paź 2014

Mam nadzieję, że jeszcze o mnie nie zapomnieliście? Coraz mniej przepisów ostatnio, bo naprawdę bardzo jestem “zabiegana”. Jeśli jednak chcecie być ze mną na bieżąco – zapraszam na profil mojego bloga na facebooku: Czosnek w Pomidorach, tam staram się codziennie pokazać co się u mnie dzieje.
I tak np. – jutro lecę w cudowną kulinarną podróż do Barcelony! Bardzo jestem szczęśliwa i nie mogę się już doczekać tych wspaniałych hiszpańskich smaków. O wszystkim na pewno Wam opowiem i obiecuję, że zrobię mnóstwo super fotek.
Żeby jednak nie zostawiać Was bez niczego – zostawię przepis na piątkowy obiad. Super zdrowy obiad. Łosoś z puree z batatów i wyjątkowa surówka z selera.

łosoś z puree

Łosoś z puree z batatów z surówką z selera

Przyrządzenie:

Przygotuj surówkę.
Cukier wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem sezamowym i sosem sojowym.
Zagotuj wodę, dolej sok z dwóch cytryn i pozostałe skórki. Włóż selera i gotuj, aż zmięknie. Po wystygnięciu, obierz i pokrój w paseczki.
Przełóż seler do miski. Dolej przygotowany wcześniej sos i dokładnie wymieszaj. Tuż przed podaniem wmieszaj także szczypior.
Przygotuj rybę i puree.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Obierz bataty, pokrój w małą kostkę i gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź i zmiksuj na puree.
Porcje łososia połóż na 2 arkuszach folii aluminiowej, posyp imbirem, solą i skrop lekko oliwą z oliwek. Zawiń folie i wstaw łososie do piekarnika na 10 minut. Otwórz folie i piecz jeszcze około 5 minut.
Wyjmij łososie z piekarnika. Mięso przełóż do jednej miski i lekko rozdrobnij widelcem.
Na talerzach ułóż porcję łososia, a na nim puree z batatów posypane różowym pieprzem, lekko rozbitym w moździerzu. Obok surówkę z selera.
Smacznego
łosoś z puree
łosoś z puree
łosoś z puree
Podsumowanie
Przepis na
Łosoś z puree z batatów z surówką z selera
Dodano


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot