Łosoś z puree z batatów z surówką z selera

Mam nadzieję, że jeszcze o mnie nie zapomnieliście? Coraz mniej przepisów ostatnio, bo naprawdę bardzo jestem „zabiegana”. Jeśli jednak chcecie być ze mną na bieżąco – zapraszam na profil mojego bloga na facebooku: Czosnek w Pomidorach, tam staram się codziennie pokazać co się u mnie dzieje.
I tak np. – jutro lecę w cudowną kulinarną podróż do Barcelony! Bardzo jestem szczęśliwa i nie mogę się już doczekać tych wspaniałych hiszpańskich smaków. O wszystkim na pewno Wam opowiem i obiecuję, że zrobię mnóstwo super fotek.
Żeby jednak nie zostawiać Was bez niczego – zostawię przepis na piątkowy obiad. Super zdrowy obiad. Łosoś z puree z batatów i wyjątkowa surówka z selera.

łosoś z puree

Łosoś z puree z batatów z surówką z selera

Przyrządzenie:

Przygotuj surówkę.
Cukier wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem sezamowym i sosem sojowym.
Zagotuj wodę, dolej sok z dwóch cytryn i pozostałe skórki. Włóż selera i gotuj, aż zmięknie. Po wystygnięciu, obierz i pokrój w paseczki.
Przełóż seler do miski. Dolej przygotowany wcześniej sos i dokładnie wymieszaj. Tuż przed podaniem wmieszaj także szczypior.
Przygotuj rybę i puree.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Obierz bataty, pokrój w małą kostkę i gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź i zmiksuj na puree.
Porcje łososia połóż na 2 arkuszach folii aluminiowej, posyp imbirem, solą i skrop lekko oliwą z oliwek. Zawiń folie i wstaw łososie do piekarnika na 10 minut. Otwórz folie i piecz jeszcze około 5 minut.
Wyjmij łososie z piekarnika. Mięso przełóż do jednej miski i lekko rozdrobnij widelcem.
Na talerzach ułóż porcję łososia, a na nim puree z batatów posypane różowym pieprzem, lekko rozbitym w moździerzu. Obok surówkę z selera.
Smacznego
łosoś z puree
łosoś z puree
łosoś z puree