Łosoś w sosie

3 Paź 2016

Ryby lubię za to, że są pyszne i zdrowe. Ogromną także ich zaletą jest fakt, że nie potrzebują udziwnień i miliona dodatków oraz, że przygotowuje się je błyskawicznie. Kilka minut i mięso ryby jest gotowe. Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym to przepis bardzo prosty, szybki w wykonaniu i wprost obłędny w smaku. I nie jest to tylko propozycja na piątek, bo ryby należy jeść zdecydowanie częściej – polecam trzy razy w tygodniu!

łosoś w sosie

Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym

Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym

Przyrządzenie:

Łososia umyj zimną wodą i osusz. Podziel na trzy części. Natrzyj je solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Odstaw na bok.

Czosnek posiekaj.

W miseczce wymieszaj dokładnie czosnek z wodą, sokiem z cytryny i miodem.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż kawałki łososia zaczynając od strony ze skórą. Po około 4 minutach smażenia przewróć łososia na drugą stronę. Po 2 minutach podlej łososia przygotowaną mieszanką w miseczce oraz dodaj na patelnię plasterki cytryny. Smaż rybę jeszcze 2 minuty podlewając sosem z patelni. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Łososia podawaj od razu. Świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.

Smacznego

łosoś w sosie

Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym

łosoś w sosie

Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym

łosoś w sosie

Łosoś w miodowo – cytrynowym sosie

łosoś w sosie

Łosoś w miodowo – cytrynowym sosie

*Patelnia, którą widzicie na zdjęciu to patelnia do indukcji marki Valdinox

Podsumowanie
Przepis na
Łosoś w sosie miodowo - cytrynowym
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot