Łosoś w sosie

3 Paź 2016

Ryby lubię za to, że są pyszne i zdrowe. Ogromną także ich zaletą jest fakt, że nie potrzebują udziwnień i miliona dodatków oraz, że przygotowuje się je błyskawicznie. Kilka minut i mięso ryby jest gotowe. Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym to przepis bardzo prosty, szybki w wykonaniu i wprost obłędny w smaku. I nie jest to tylko propozycja na piątek, bo ryby należy jeść zdecydowanie częściej – polecam trzy razy w tygodniu!

łosoś w sosie

Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym

Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym

Przyrządzenie:

Łososia umyj zimną wodą i osusz. Podziel na trzy części. Natrzyj je solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Odstaw na bok.

Czosnek posiekaj.

W miseczce wymieszaj dokładnie czosnek z wodą, sokiem z cytryny i miodem.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż kawałki łososia zaczynając od strony ze skórą. Po około 4 minutach smażenia przewróć łososia na drugą stronę. Po 2 minutach podlej łososia przygotowaną mieszanką w miseczce oraz dodaj na patelnię plasterki cytryny. Smaż rybę jeszcze 2 minuty podlewając sosem z patelni. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Łososia podawaj od razu. Świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.

Smacznego

łosoś w sosie

Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym

łosoś w sosie

Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym

łosoś w sosie

Łosoś w miodowo – cytrynowym sosie

łosoś w sosie

Łosoś w miodowo – cytrynowym sosie

*Patelnia, którą widzicie na zdjęciu to patelnia do indukcji marki Valdinox

Podsumowanie
Przepis na
Łosoś w sosie miodowo - cytrynowym
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]