Lasagne z mięsem

6 Mar 2013

Dzisiaj, na prośbę koleżanki postanowiłam przyrządzić lasagne. Tradycyjne lasagne z mięsem. Prośba była o prostą i smaczną. Jest przepyszna, prosta też, ale jeśli chcecie żeby taka była, trzeba jej poświęcić trochę czasu i serca. Wtedy efekt jest gwarantowany. Można użyć gotowego mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego, ale uwierzcie, że zdecydowanie lepsze jest mięso kupione w “pewnym” miejscu, osobiście zmielone i doprawione. Dla mnie każde zapotrzebowanie na mięso uzupełnia moja babcia – Ona wie gdzie i u kogo znajdzie to najlepsze. To samo jest także z jajkami – kupowane zawsze “u kobiety”.

Lasagne z mięsem

Przygotowanie:

Mięso pokrój w grubszą kostkę, posyp świeżo zmielonym pieprzem, posól, posyp lekko mąką,  i usmaż na oliwie z oliwek. Cebulę, 3 ząbki czosnku i rozmaryn usmaż również na oliwie z oliwek (ja użyłam tekiej z rozmarynem). Po usmażeniu, mięso oraz cebulę wrzuć do głębszego garnka, gotuj przez godzinę, od czasu do czasu dolewając bulion.
Ugotuj krótko plastry lasagne. Przeważnie na opakowaniach napisane jest, że nie wymagają one gotowania, ale doświadczenie nauczyło mnie, że lepiej jest je lekko podgotować, bo inaczej są za twarde.
Zrób sos pomidorowy– na patelni z oliwą z oliwek, podsmaż chwilę 2 posiekane ząbki czosnku, wylej pomidory z puszki, posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, wrzuć bazylię oraz oregano. Zamieszaj i  duś razem około 2 minut.
Gdy mięso będzie gotowe i ostudzone, zmiel je dwukrotnie. Dodaj jajko oraz łyżkę masła. Dobrze zamieszaj.
Zrób sos beszamelowy: do garnuszka wsyp 2 łyżki mąki i dodaj łyżkę masła. Mieszaj do powstania gładkiej masy. Wlej zimne mleko i mieszaj cały czas aż zgęstnieje. Dopraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Formę do pieczenia posmaruj cieniutko oliwą z oliwek. Polej porcję sosu pomidorowego, połóż plaster lasagne oraz porcję farszu mięsnego.
lasagne

Pierwsza warstwa lasagne

Mięso posyp serem i polej porcją sosu beszamelowego. Potem znowu plaster lasagne, sos pomidorowy, mięso, ser i sos beszamelowy. I tak kilka razy.
lasagne

Sos beszamelowy

Na koniec połóż plaster makaronu, polej sosem pomidorowym, beszamelowym oraz posyp serem.
lasagne

Ser

Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180C i piecz 30-40 minut.

Smacznego

lasagne

Zapiekanka makaronowa z miesem

lasagne

Lasagne z mięsem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Lasagne z mięsem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot