Kurczak z chianti i winogronami

17 Paź 2013

Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami

Nie chcąc Was zanudzić, postanowiłam na chwilkę “oderwać” się od tematu makaronów i przyrządzić jakieś inne danie.
Pozostaję jednak w klimatach włoskich i proponuję piersi z kurczaka w sosie z chianti (wytrawne czerwone wino włoskie), czerwonym pesto i winogronami. Proponuję je podać z rukolą posypaną jakimś dobrym startym twardym serem pleśniowym. Nic więcej. Tyle wystarczy. Jest pyszne i bardzo łatwe w przyrządzeniu.
Zapraszam.

kurczak z chianti

Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami

Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami

Przyrządzenie:

Zmiksuj razem składniki na pesto.
Oczyszczone, umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Usmaż piersi na rozgrzanej oliwie, saute, z obydwu stron, aby lekko zbrązowiały. Połóż je na ręczniku papierowym.
Na tej samej patelni rogrzej oliwę i dodaj cebulę czerwoną z pesto. Smaż około 5 minut aby cebula zmiękła. Dolej wino i wodę. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut.
Do sosu włóż piersi z kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Zamknij patelnię, zmniejsz ogień i duś piersi, aż będą miękkie i soczyste w środku. Uważaj, aby ich nie przeciągnąć, bo będą suche w środku i niedobre.
Dodaj winogrona oraz bazylię, zamieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty bez przykrycia.
Piersi polej powstałym sosem z winogronami i posyp bazylią. Podawaj z rukolą posypaną startym twardym pleśniowym serem.
Smacznego
kurczak z chianti

Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami

kurczak z chianti

Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami

kurczak z chianti

Kurczak w chianti i czerwonymi winogronami

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii “To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]