Kurczak po włosku

9 Lut 2014

Postanowiłam wziąć udział w zabawie kulinarnej „Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S. A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Konkurs został ogłoszony na blogu Majanowe Pieczenie. Jak się pewnie domyślacie przepis, który zgłaszam do konkursu, powinien zawierać w składnikach roślinny smalczyk Smakowita Pajda. Do mojej propozycji wybrałam smalczyk z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie bardzo ciekawym smakiem, który idealnie skomponował się z włoskimi składnikami i przyprawami. Smażone na smalczyku z cebulką i jabłkiem danie pachnie przepięknie. I tak też smakuje. Zapraszam – kurczak po włosku.

kurczak po włosku

Kurczak po włosku

Przyrządzenie:
Udka z kurczaka umyj zimną wodą i osusz. Zamarynuj i wstaw do lodówki na noc.
Podgrzej 1 łyżkę smalczyku z cebulką i jabłkiem Smakowita Pajda i usmaż udka na złocisty kolor ze wszystkich stron. Zdejmij mięso na talerz.
Rozgrzej kolejną łyżkę smalczyku z cebulką i jabłkiem Smakowita Pajda i podsmaż cebulę. Po chwili dodaj pieczarki i smaż około 5 minut. Wrzuć paprykę, karczochy i oliwki. Smaż 3 minuty. Po tym czasie wlej wino i duś aż prawie w całości odparuje. Dodaj pomidory wraz z zalewą i dopraw sos solą, pieprzem i sosem Tabasco z czosnkiem. Do sosu włóż udka z kurczaka i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Do sosu możesz dolać trochę wrzątku. Dodaj pomidory suszone i posiekane liście bazylii. Zamieszaj i duś jeszcze 5 minut.
Kurczaka podawaj z warzywami i powstałym sosem. Doskonale będzie smakował z ryżem.

Smacznego!:)

kurczak po włosku
kurczak po włosku
kurczak po włosku



Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]