Krewetki barbecue

4 Lut 2017

W tym poście zapraszam na kolejną odsłonę krewetek. Tym razem będą to krewetki barbecue. Ostry pomidorowy sos z czosnkiem i obowiązkowo świeżą kolendrą (jeśli czytacie mojego bloga to zapewne wiecie, że ją uwielbiam). Jak każde danie z krewetkami, także to przygotowuje się bardzo szybko i sprawnie. Ta potrawa jest idealną propozycją na kolację jako przystawka, którą goście będą się dzielić z jednego większego talerza. Można też ją podać jako tapas. Możecie też sobie sprawić ucztę i przyrządzić je po prostu dla siebie. Doskonale smakują z chłodnym białym wytrawnym lekko cytrusowym i lekkim winem.

Krewetki barbecue

Krewetki barbecue z kolendrą

Krewetki barbecue z kolendrą

Przyrządzenie:

Mrożone krewetki wysyp na durszlak i najlepiej przełóż na noc do lodówki. Kolejnego dnia niech się rozmrożą w temperaturze pokojowej. Jeśli nie masz na to czasu od razu pozostaw w temperaturze pokojowej. Surowe świeże bądź rozmrożone krewetki obierz z pancerza, wyjmij układ pokarmowy oraz oderwij ogonki. Z pancerzy i ogonków możesz ugotować wywar (dodaj włoszczyznę, liście laurowe, pieprz i ziarna ziela angielskiego. Wywar jest idealny do risotto lub dań z woka z owocami morza). Krewetki umyj zimną wodą i osusz.

Kolendrę grubo posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj.

W głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 1 dużą łyżkę masła klarowanego. Wrzuć czosnek i smaż na dużym ogniu mieszając przez 30 sekund. Nie zmniejszaj ognia i cały czas mieszaj. Dodaj krewetki. Wlej piwo. Po 1 minucie wlej sos Worchestershire, sos Tabasco, sok pomidorowy i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj masło. Spowoduje, że sos stanie się bardziej aksamitny. Wymieszaj dokładnie. Dodaj świeżą kolendrę i zostaw trochę do posypania na górę do podania. Spróbuj sos i ewentualnie dopraw do smaku.

Krewetki w sosie barbecue podawaj od razu. Możesz podać je z ryżem lub świeżym pieczywem albo zjeść po prostu same.

Smacznego

krewetki barbecue

Krewetki barbecue z kolendrą

krewetki barbecue

Krewetki barbecue z kolendrą

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Krewetki barbecue
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]